« Picasso aan het werk. In het objectief van David Douglas Duncan »

0
917
blog placeholder

Deze nog nooit vertoonde gebeurtenis prijst het talent van twee uitzonderlijke artiesten: Pablo Picasso en de Amerikaanse fotograaf David Douglas Duncan. Een buitengewone en krachtige tentoonstelling die 157 uitzonderlijke vintage foto’s verenigt die door de Amerikaanse fotograaf tussen 1956 en 1962 genomen werden in het hartje van de intimiteit van Picasso, evenals 100 kunstwerken van de beroemde catalaanse kunstenaar (schilder-en beeldhouwwerken, keramiek, werken op papier,…). Sommige van deze werken zijn in Frankrijk nooit eerder vertoond, en werden door Duncan gefotografeerd tijdens hun vervolmaking.

David Douglas Duncan komt aan in de Villa Californie in Cannes op 8 februari 1956. De beroemde kunstenaar Pablo Picasso heeft er zijn intrek.  Voor zijn intrede laat de fotograaf een ring graveren met hun twee namen: PICASSO-DUNCAN, die hij aan de kunstenaar schenkt. Picasso is verleid, aanvaardt hem en laat zich vervolgens in zijn intimiteit fotograferen, zoals de foto “Pablo Picasso in zijn bad” die de allereerste dag van hun ontmoeting genomen werd, ervan getuigd. Dit eerste portret is het begin van een lange vriendschap die tot de dood van Picasso in 1973 loopt.

De expositie in het Museum van Roubaix getuigt van de jaren tijdens dewelke Picasso veel werkt met keramiek en beeldhouwen, en de foto’s van Duncan geven een weerspiegeling van het zeer creatieve alledaagse leven van de kunstenaar, die als bezeten en compromisloos te werk gaat, en zelf nieuwe plastische talen uitvindt. De expositie duikt ons in de niet te bevredigen geniale wereld van de beroemdste kunstenaar van de 20e eeuw.

Picasso doet zijn come-back in Frankrijk in het Museum La Piscine in Roubaix, na het grote succes van zijn vorige expositie “Picasso, peintre d’objets” in 2004.

David Douglas Duncan studeerde Dierkunde en Spaans op het universiteit van Miami. Na de oorlog werkte hij als fotojournalist voor het bekende tijdschrift “Life”. In 1971 is hij de eerste fotograaf die recht heeft op een monografische tentoonstelling in het Whitney Museum of American Art in New York. Hij leeft vandaag in het zuiden van Frankrijk. Over zijn bevoorrechte relatie met Picasso zegt hij: “I was the right guy for the right job”

De tentoonstelling is een coproductie tussen het Picasso museum van Malaga, het Kunstmuseum Pablo Picasso va Münster, en La Piscine, Musée d’Art et d’Industrie de Roubaix.

Stephanie Ansari en Tatyana Franck zijn commissaris van de expo.

De scenografie van de tentoonstelling werd bedacht door Cédric Guerlus – Going Design

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here