Parijs heeft mooie Vlooienmarkten

0
2856
blog placeholder

Vlooienmarkten van Parijs

Vlooienmarkten, brocantes en antiekwinkels zijn een onuitputtelijk bron van verrassingen. Je kunt er van alles vinden, van olielampen tot omabrilletjes, van dierenschedels tot kristallen kroonluchters en nog veel meer. Voor echte koopjes moet je vooral een goed oog hebben, maar zelfs als je niets koopt kan een vlooienmarkt een interessant en onderhoudend spektakel bieden.

Het mekka van de vlooienmarkten is de Franse hoofdstad Parijs, die maar liefst vier enorme vlooienmarkten heeft, waarvan de vlooienmarkt Saint Ouen in de wijk Clignancourt de bekendste en de grootste is. Andere interessante Parijse vlooienmarkten zijn die van Vanves, Montreuil en de Marché d´Aligre.

Saint Ouen

De “Marché aux Puces de Saint Ouen”, zoals deze vlooienmarkt officieel heet, is de grootste antiekmarkt ter wereld. Deze vlooienmarkt ligt in het achttiende arrondissement tussen Porte de Sant Ouen en Porte de Clignancourt. Eigenlijk bestaat Saint Ouen uit twaalf aparte markten, die  samen meer dan tweeduizend kramen tellen. De verschillende markten hebben ieder hun eigen specialiteit en bijzondere karakter. Er zijn er met vooral goedkope rommel, maar er is ook een groot gedeelte met echt, kostbaar antiek.

De markt Paul Best, met meer dan tweehonderd kramen in zeven hoofdpaden, is al een vlooienmarkt van formaat op zich met veel meubels en andere woon-hebbedingetjes. Deze markt  omsluit de Marché de Serplette, momenteel de meest trendy markt van Parijs.

De Marché des Rosiers is gespecialiseerd in Art Deco en Art Nouveau. Minder bekend en wat aan de buitenkant vind je de Marché Jules Vallès, een stoffige oude opslag, waar je best nog wel eens iets aardigs tussen kunt vinden als een mooie oude affiche en grammofoonplaten voor een prikkie. De Malik markt lijkt erg op het Waterlooplein in Amsterdam, met een overvloedig aanbod aan legerkleding, leren jacks, schoenen, wierook, sieraden en accessoires uit het hippie-tijdperk. Populair bij echte snuffelaars is de Marché de Vernaison. Deze bestaat al bijna honderd jaar en wordt nog steeds gehouden in een doolhof van kleine straatjes. De nostalgische sfeer van grote hoeveelheden oude spulletjes onder schaduwrijke oude bomen brengt je terug naar de rommelmarkten van vroeger. Sieraden, poppen, meubelen en wat al niet meer kan er van eigenaar verwisselen. In de galerie “Antica” er vlakbij zijn twaalf antiquairs gevestigd, die zich hebben gespecialiseerd in spullen uit de negentiende en twintigste eeuw. Ook vlakbij, op de Malassis markt, vind je meer dan honderd thema-boetiekjes met onder andere ansichtkaarten, zeevaart objecten, horloges en meubels uit de jaren dertig tot en met zeventig.

De Marché Biron wordt ook wel “Faubourg Saint-Honoré des Puces” genoemd, vanwege het hoge,  chique niveau van de koopwaar. De markt bestaat uit ruim tweehonderd antiquairs met een zeer uitgekiend, kostbaar en zeldzaam assortiment van onder andere designmeubelen, originele schilderijen en andere kunst. Marché de Dauphine is de laatst toegevoegde markt, maar niet minder interessant. Bijna tweehonderd marktlieden bieden onder andere primitieve kunst, meubels en achttiende eeuws houtwerk aan. Ook vind je er veel boekenkraampjes, tweedehands kleding, korsetten en pikant ondergoed.

Behalve koopwaar, vind je in het gebied talloze bistro’s en restaurants om op krachten te komen tijdens het snuffelen. De vlooienmarkt van Saint Ouen is zo uitgebreid dat, als je naar iets specifieks zoekt, je het best  “Le Plan Guide du marché aux Puces de Paris Saint-Ouen” aan kunt schaffen. Dit kan bij de Parijse VVV-kantoren en in Franse boekhandels. In dit boekje staat een overzicht van alle kramen, paden en heeft een index, die is gerubriceerd op specialiteit.

Als je echt bang bent om te verdwalen op de vlooienmarkt van Sant Ouen, dan kun je ook gebruikmaken van de rondleidingen met gids, die in de wijk worden verzorgd. De vlooienmarkt van Saint Ouen is elke zaterdag, zondag en maandag geopend van 7.00 tot 19.00 uur. Je komt er met de metro naar Porte de Clignancourt.

Vanves

De vlooienmarkt “Les Puces de de Porte de Vanves” ligt in het veertiende arrondissement, aan de Avenue Georges Lafenestre tussen Porte de Vanves en Porte de Didot. De 350 marktkooplieden van Vanves gebruiken niet alleen de standaard marktkramen, maar vaak ook hun eigen bouwsels en soms alleen de stoep. Zij zijn vooral gespecialiseerd in meubelen, huisraad, beddengoed, schilderijen, snuisterijen en andere oude rommel. De sfeer is gezellig en de prijzen zijn alleszins redelijk. De vlooienmarkt van Vanves is open op zaterdag en zondag van 7.00 tot 19.00 uur en om er te komen neem je de metro naar Porte de Vanves.

Montreuil

“Les Puces de de Porte de Montreuil” vind je in het twintigste arrondissement aan de Avenue de Porte de Montreuil. Dit is een echte volksmarkt met veel snelle handelaren. Je vindt er vooral meubels, huishoud-artikelen, gereedschap en vaatwerk. Verder oude hoeden en brillen, schoenen uit de zeventiger jaren en de onvermijdelijke ansichtkaarten. De marktkooplieden zijn in de afgelopen jaren wat in aantal afgenomen, maar er zijn nog steeds echte koopjes te vinden.

Je komt er met de metro Porte de Montreuil en de markt is geopend elke zaterdag, zondag en maandag van 7.00 tot 19.00 uur.

Marché d´Aligre

De Marché d´Aligre, ook wel bekend als de vlooienmarkt van Beauvau, wordt gehouden op de Place d´Aligre in het twaalfde arrondissement. Deze markt bestaat uit markthallen en een buitenmarkt. Op de buitenmarkt vind je vooral veel Afrikaanse en Caribische koopwaar, en verder veel tweedehands kleding en oude rommel. De Marché d´Aligre is de hele week ´s ochtends open van 8.30 tot 13.00 uur en zaterdags de hele dag. De dichtstbijzijnde metrohalte is Ledru Rollin.

Alles bij elkaar bieden de vlooienmarkten van Parijs voor ieder wat wils. Of je nu speciaal op zoek bent naar echt antiek, een object voor je verzameling, aparte kleding of hebbedingetjes voor in huis. Of als je alleen maar rond wilt snuffelen en wie weet onverwacht de koop van je leven tegen het lijf loopt. Om de snuffeltijd optimaal te benutten, is het aan te raden om zo nu en dan uit te rusten en een kop koffie of, geheel in stijl, een glaasje wijn te drinken. Zo voorkom je, dat het je na een paar uur duizelt van alle spulletjes die je ziet, waardoor het perfecte hebbedingetje over het hoofd ziet. Let op vlooienmarkten altijd goed op je spullen en zeker op je portemonnee, maar dat geldt voor alle plaatsen waar zich veel mensen samengroepen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here