Overtochten naar Engeland (vanuit Nederland)

0
879
blog placeholder

DFDS Seaways
De Deense rederij Det Forenede Dampskibs-Selskab (De Verenigde Stoomschip Maatschappij), afgekort DFDS, biedt de klant naast vrachtdiensten overtochten aan: DFDS Seaway. Sinds 1981, na overname van de rederij Tor Line, bevaart DFDS Seaway Nederlandse routes. De route voor de Nederlandse passagier bestaat sinds 1995: Ijmuiden (NL)- Newcastle (GB). Naast deze route kent DFDS Seaways nog twee routes: Kopenhagen-Oslo en Esjberg-Harwich.

Vaarroutes
De vaarroute Ijmuiden-Newcastle wordt bevaren door twee schepen, de MS Princess of Norway en de MS King of Scandinavia. Deze twee schepen bevaren de route sinds 2006. Beide schepen hebben een lengte van circa 163 meter en een breedte van rond de 28 meter (op het breedste punt gemeten). De MS Princess of Norway biedt ruimte aan 600 auto’s en 1364 passagiers. De MS King of Scandinavia heeft ruimte voor meer passagiers: 1534 passagiers en 600 auto’s.
Aan boord van beide schepen is er veel te doen, naast restaurants en winkels kan men ondermeer een nachtclub en een bioscoop vinden.
Vanuit Nederland, Ijmuiden, vertrekt een schip om 17.30 en komt in Engeland, Newcastle, aan om 9 uur ’s ochtends: een reisduur van meer dan 14 uur). Hetzelfde geldt andersom: in Newcastle vertrekt een schip om 17 uur en komt in Ijmuiden de volgende dag om 9.30 aan.

Aangezien de reis lang duurt, biedt DFDS Seaways hutten (cabines) aan. Er worden twee soorten hutten onderscheiden: Seaways Class en Commodore Class. Beide soorten worden weer onderscheiden in twee subsoorten. De goedkopere Seaways Class biedt de reiziger een keuze uit een standaardhut en een hut met zeezicht. In de Commodore Class hebben de hutten zeezicht, maar wordt er een onderscheid gemaakt tussen luxe hutten en extra luxe hutten. De hutten komen natuurlijkerwijs met een prijskaartje. Het goedkoopste is de standaardhut (Seaways Class) en de duurste de extra luxe hut (Commodore Class). Wees erop bedacht dat DFDS Seaways geen eenpersoonshutten kent: slechts 2 persoons, 3 persoons en 4 persoons hutten.

Zo kost de standaardhut op 8 november 2011 € 98,- en de extra luxe hut € 232,-.

De prijs
Het prijskaartje is afhankelijk van de volgende factoren:

gaat men met de auto of kiest men voor de optie voetpassagier
neemt men wel of geen maaltijd
met z’n hoe velen gaat men (zijn het alleen volwassenen of gaat er een kind of baby mee)
sluit men een reisverzekering en/of een annuleringsverzekering af
wilt men accommodatie in het andere land (Engeland), zoals een hotel

Een baby (0-3 jaar) is gratis, tenzij het een bed nodig heeft. In dat geval dient men de baby te boeken als een kind (4-15 jaar). Om een indicatie te geven aan hoeveel men kwijt kan zijn aan het reizen met DFDS Seaways is er gekozen voor een enkeltje naar Newcastle op 8 november 2011. Er is gekozen voor de goedkoopste hut, is de optie ‘geen maaltijd’ aangevinkt, is accommodatie in het andere land niet vereist en er is gekozen om geen enkele vorm van verzekering af te sluiten. De auto is een personenauto, met een maximale hoogte van 1.85 m.

één volwassene voetpassagier: € 98
twee volwassene voetpassagiers: € 98
twee volwassene voetpassagiers met kind: € 138
één volwassene met de auto: € 186
twee volwassene met de auto: € 186
drie volwassene met de auto: € 226
twee volwassene en één kind met de auto: € 226

P&O Ferries

P&O Ferries staat voor Peninsular & Oriental Ferries. De rederij is van Britse komaf en regelt net als DFDS vrachtvervoer en overtochten. In 1987 kocht P&O Steam Company de rederij Townsend Thoresen. Deze laatste rederij verzorgde Europese overtochten. Na de overname kregen de overtochten een nieuwe naam, P&O European. P&O Ferries is sinds 2006, na fusie van verschillende P&O bedrijven, ontstaan.

 

Vaarroutes

P&O Ferries biedt de Nederlandse reiziger een keuze uit twee vaarroutes:  Rotterdam-Hull en Zeebrugge-Hull. Ook hier geldt dat de reiziger een cabine moet reserveren zodat die daar kan overnachten. P&O Ferries biedt drie soorten cabines aan: standaard, premier, club. De goedkoopste cabines van deze drie is de standaard cabine zonder zeezicht: € 117 (7 november 2011).

 

Tussen Rotterdam (NL) en Hull (UK) varen de Pride of Rotterdam en de Pride of Hull. Beide schepen zijn één van de grootste cruiseferries in de wereld. Elk schip vertrekt in de avond komt in de ochtend aan. Beide schepen hebben 530 cabines met rond de 1360 bedden. Er is ruimte voor 250 voertuigen. Men kan zich op de boot vermaken: er is een omwisselbureau (voor geld), een speelgebied voor kinderen, eetgelegenheid en een wijnbar. Daarnaast bieden de schepen casino’s, winkels en cinema’s. Genoeg om je te vermaken.

De ferries vertrekken om 9 uur ’s avonds en komen aan om 8 uur in de ochtend. Dat geldt voor beide kanten, Hull en Rotterdam (wees erop alert dat voor Hull de Engelse tijd geld).

 

Een andere optie is die van Zeebrugge en Hull. Deze route wordt bevaren door Pride of York en Pride of Bruges. In de schepen passen 850 voertuigen en 1250 passagiers. De overtocht kent duur van rond de 15 uur. Men vertrekt om 18 uur en komt de volgende dag in de ochtend om 8 uur aan. Net als bij de vaarroute Rotterdam-Hull geldt hier dat men een cabine moet reserveren.

 

De prijs

Ook hier is de prijs afhankelijk van factoren als maaltijd of geen maaltijd, voertuig of geen voertuig. Een enkeltje naar Hull van Rotterdam op 7 november 2011 met standaardcabine (2 x 2 bedden) en zonder maaltijd:

 

één volwassene voetpassagier: € 127
twee volwassene voetpassagiers: € 137
twee volwassene voetpassagiers met kind: € 137
één volwassene met de auto: € 177
twee volwassene met de auto: € 189
drie volwassene met de auto: € 198
twee volwassene en één kind met de auto: € 189

 

Vertrekt men liever uit Zeebrugge dan is men even veel kwijt, ondanks dat de af te leggen afstand groter is:

één volwassene voetpassagier: € 127
twee volwassene voetpassagiers: € 137
twee volwassene voetpassagiers met kind: € 137
één volwassene met de auto: € 177
twee volwassene met de auto: € 189
drie volwassene met de auto: € 198
twee volwassene en één kind met de auto: € 189

Stena Line

Stena Line is een van werelds grootste overtocht rederijen. Stena Line is van Zweedse komaf.

  

Vaarroute

Stena Line biedt de Nederlandse reiziger de vaarroute Hoek van Holland-Harwich. Deze route wordt bevaren door de Stena Hollandica en de Stena Brittanica. Beide schepen bieden ruimte aan 900 passagiers en 300 auto’s. Aan boord kan men winkelen, vertoeven in de bar, vol eten in de restaurants of uitrusten in de hutten. Stena Line biedt een keuze uit drie soorten tarieven: premium, flexi en economy. De vaarroute Hoek van Holland-Harwich biedt premium niet aan. De voordeligste van alle de drie is economy.

 

Er zijn twee vertrektijden vanuit Hoek van Holland: om 14.30 en om 22.00. Men komt respectievelijk om 8 uur ’s avonds en om 6.30 in de ochtend aan. Kiest men voor de late aftocht, van 22 uur, dan dient men een cabine te reserveren. Bij de overtocht van overdag, 14.30, is dat niet nodig.

 

De prijs

Bij Stena Line werd in 2009 onderscheid gemaakt tussen verschillende soorten passagiers: volwassenen, kinderen (4-15 jaar), senioren (60+), kinderen (0-3 jaar) en studenten (16-25). Wil men nu een ticket boeken dan ziet men slechts twee categorieën: volwassenen, kinderen (4-15 jaar) en kinderen (0-3 jaar).

 

Op 8 november 2011 met de boot van 14.30 (economy):

één volwassene voetpassagier: € 36
twee volwassene voetpassagiers: € 72
twee volwassene voetpassagiers met kind (4-15 jaar): € 90
één volwassene met de auto: € 85
twee volwassene met de auto: € 100
drie volwassene met de auto: € 115
twee volwassene en één kind met de auto: € 107

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here