Overleven zonder smartphone, hoe doe je dat?

0
2510
smartphone

Een leven zonder mobiele telefoon is bijna niet meer voor te stellen. Praktisch iedereen heeft anno 2019 een smartphone in huis. Het voordeel van dit apparaat is dat je bijna altijd en overal bereikbaar bent. Maar wie weet heb je daar helemaal geen behoefte aan. Bovendien kan een smartphone behoorlijk verslavend zijn. Zodoende kiezen steeds meer mensen ervoor om een of meerdere dagen zonder telefoon door te brengen. Hoe je dat doet lees je in dit artikel.

Tip 1 – Leg je smartphone op een onbereikbare plek

De belangrijkste tip om van je telefoonverslaving te komen is ontzettend simpel: stop het apparaat weg en zorg ervoor dat het niet onder handbereik ligt. Dit kan aan het begin wel een beetje onwennig zijn. Met name mensen die verslingerd zijn aan hun telefoon hebben constant de neiging om naar het apparaat op zoek te gaan. Misschien behoor je zelf ook wel tot deze groep. Probeer de telefoon ergens neer te leggen waar je er niet gemakkelijk bij kan. Leg het bijvoorbeeld in de kast of stop het in je tas of jaszak. Je zult merken hoe heerlijk het is om een televisieprogramma of tv-serie te kijken zonder afgeleid te worden.

Tip 2 – Ga een dagje weg zonder telefoon

Wanneer je een dagje thuis bent is het erg verleidelijk om de smartphone te pakken. Dit kun je voorkomen door een dagje weg te gaan en de telefoon thuis te laten liggen. Probeer dit minstens één keer in de week te doen, en vaker als je daar de behoefte aan hebt. Het geeft een gevoel van vrijheid om tijdens het dagje uit niet op je smartphone te hoeven kijken. Neem je smartphone bijvoorbeeld eens niet mee tijdens een dagje pretpark. Je geniet veel beter van al het moois en de pret om je heen!

Tip 3 – Besteed aandacht aan andere zaken

Sommige mensen besteden uren per dag aan hun telefoon. Je kunt het aantal uren dat je er zelf op spendeert eenvoudig bekijken bij het batterijgebruik. Dat is nog eens schrikken! Ook in dit geval helpt het om je smartphone weg te leggen. Je bespaart er veel tijd mee die je aan andere zaken kunt besteden, zoals de studie, hobby’s, familie of vrienden.

Tip 4 – Gebruik je smartphone alleen als je het echt nodig hebt

Automatisme is een van de redenen waarom mensen veel met hun smartphone bezig zijn. Daardoor scroll je voor de zoveelste keer door je Facebook of Instagram feed, zonder dat je een bepaald doel hebt. Probeer dit eens anders aan te pakken. Bedenk wat je eigenlijk wilt gaan doen met de smartphone. Heb je niet echt een reden? Leg het apparaat dan gewoon aan de kant. Ga in de tijd die je daarmee bespaart echt iets nuttigs of leuks doen, zoals tijd besteden aan je favoriete hobby. Wie weet kun je met je geliefde of een stel vrienden eens een gezellig bordspel doen. Je hebt veel meer contact met elkaar en voor je het weet is de middag om, zonder dat je urenlang op Facebook en Instagram hebt gezeten.