Overgewicht kwijtraken zonder lijnen (2)

0
941
blog placeholder

Dit is het tweede artikeltje over overgewicht.

Wilt U eerst het eerste artikeltje lezen over overgewicht als gevolg van een zittend leven, klik dan op eerste artikeltje.

Gaat U vandaag eens een rondje lopen in de supermarkt, laat het karretje eens staan. U zult na uw rondje begrijpen wat supermarkten of beter gezegd het aanbod van voedingsmiddelen in een grote supermarkt, te maken heeft met overgewicht. U moet wel beschikken over een ijzeren zelfdiscipline en een behoorlijke dosis gezond verstand en Hollandse nuchterheid om door al die gangen met verleidelijke produkten te kunnen lopen zonder te voelen dat u iets nodig heeft, dus zonder de aandrang te hebben om iets te kopen. Houdt u zich aan het rijtje van noodzakelijke voedingsmiddelen in het vorige artikeltje dan bent u eigenlijk zo klaar. Tachtig procent van het oppervlak van de supermarkt is aan u niet besteed. U bent in minder dan tien minuten uitgewinkeld.

Consumptiedwang en -drang

Het is zo gewoon voor ons geworden dat de supermarkt een enorme overdaad aan etenswaren biedt, dat wij er niet meer bij stilstaan of we dit allemaal wel nodig hebben. Sterker nog: het enorme aanbod van (luxe) goederen doet ons geloven dat deze produkten deel uitmaken van ons dagelijkse leven en consumptiepatroon. Het is heel gewoon om een enorme keus te hebben uit frisdranken en alcoholische dranken, om vijftig typen broodbeleg in de schappen te zien staan, te kiezen uit twintig soorten koekjes, taart of chocolaatjes bij de koffie, bij de thee, om kant-en-klare maaltijden op te kunnen warmen, voedsel uit blik of diepvriesmaaltijden te eten, enzovoort. We staan er niet langer bij stil of dit consumptiepatroon goed past bij onze levensstijl. Doen de produkten die we kopen iets voor onze gezondheid of kopen we ze vooral voor het gemak, voor het genot, voor de tijdwinst? De enorme overdaad van produkten lijkt niet in het voordeel van de consument als het gaat om zijn lijn. U moet wel heel goed voorbereid met uw lijstje in de supermarkt aankomen om snel klaar te zijn en weg te komen met (alleen) de produkten die u nodig heeft.

Gemak op korte termijn = ongemak op lange termijn?

Er is niets tegen het kopen van produkten uit de supermarkt. Er is ook niets tegen het kopen van gemaksgoederen. Ons koopgedrag moet alleen wel door onszelf gecontroleerd worden. We moeten ons bewust blijven van wát we kopen en waarom. Vóórbewerkte produkten en kant en klaar voedsel zijn gemakkelijk en snel klaar, maar niet ideaal voor ons lichaam wanneer we er vaak naar grijpen. Het zout- en suikergehalte is (té) hoog. Veel produkten bevatten conserveermiddelen en andere toevoegingen. De portie groente is vaak te klein, de portie koolhydraten te groot. Bent U een regelmatige consument van dergelijke produkten, vraagt u zich dan eens af of het toegenomen gemak op korte termijn zich op lange termijn kan vertalen in ongemak voor uw gezondheid. Zeker als u een zittend leven combineert met een tekort aan beweging.

Zélf controleren wat u koopt en ook zélf koken?

Er is niets tegen om af en toe snel klaar te willen zijn met het eten, zodat u uw avond aan iets anders kunt besteden. Maak er alleen geen gewoonte van. De supermarkt kan de kok of kokkin thuis echt niet vervangen. De pizza of de macaroni met kant en klare saus haalt het niet bij een goed klaargemaakte Hollandse maaltijd! Het bereiden van een gezonde maaltijd kost u elke dag wat tijd, maar het resultaat is smakelijk en als u de juiste ingrediënten koopt, gegarandeerd gezond. Als u uw maaltijd zelf samenstelt, kunt u naadloos aansluiten bij uw eigen behoeften. De kans op overgewicht wordt daardoor kleiner. Koken is bovendien leuk, het is een ontspannende bezigheid na een lange werkdag. Maar er uw hobby van!

Kant en klare voedingsmiddelen

In de AH vindt U naast gezonde maaltijdsalades ook kant en klare (Hollandse) maaltijden van goede kwaliteit die alleen nog maar opgewarmd hoeven te worden. Makkelijker kan het niet! Dit is een uitstekend alternatief als u alleen bent en geen zin hebt om te koken. Of u bent eens een keer te moe. Het kan geen kwaad om een enkel keertje van dit aanbod gebruik te maken. Doe dit alleen niet elke dag. Vers is altijd beter.

vers is beter

als u zelf kookt stemt u de hoeveelheden beter af op uw persoonlijke behoeften

>maakt u zelf eten klaar, dan is uw persoonlijke voldoening groter

neem de tijd voor het nuttigen van uw maaltijden en de bereiding ervan

In onze maatschappij ligt een grote nadruk op tijdwinst en opschieten, maar we schieten er niets mee op om principe ook bij het eten toe te passen. Integendeel, we zouden dan bijna vergeten dat we inderdaad gegeten hebben.

Kom van uw overgewicht af:

ruim in uw leven meer tijd in voor lichamelijke activiteit

leg de nadruk in uw maaltijden bij groente en fruit, verminder het aantal koolhydraten

schaf vet voedsel en vet vlees af

kies voor salades, fruit, magere melkprodukten en noten

let op het caloriegehalte van de produkten, ruil calorierijke produkten in voor calorie-arme

kies voor produkten en dranken zonder toegevoegde suikers en/of fructose

bent u een regelmatige koper van kant-en-klaar of snel-klaar voeding (ook uit blik), schakel dan om naar bijvoorbeeld maaltijdsalades

nog beter: ga zelf in de keuken staan en leer uzelf gaandeweg gezonde kook- en eetgewoonten aan

geniet van uw maaltijd, eet zonder haast

Lees morgen het derde artikeltje over hoe u uw eetgedrag zó kunt veranderen dat de kans op overgewicht kleiner wordt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here