Overgewicht kwijtraken zonder lijnen (1)

0
854
blog placeholder

Heeft u kilootjes te veel? U bent de enige niet. Overgewicht is een maatschappelijk probleem. Er zijn factoren in de maatschappij die het ontstaan van overgewicht stimuleren. Het ligt dus niet alleen aan u. In een serie van drie artikeltjes leg ik uit welke factoren dat zijn, u heeft dan meer kans om van dat vervelende vet af te komen.

Dit eerste artikel gaat over de noodzaak om onze eetgewoonten aan te passen aan een leven waarin we veel zitten.
Het tweede artikel gaat over het verband tussen ons eet- en koopgedrag. Hoe beïnvloedt het aanbod in de supermarkt onze eetgewoonten en welke gevolgen zijn voor onze rekening?
Het derde artikel: wat kunt u veranderen in uw eetgewoonten om van dat overgewicht af te komen.

Er komen er steeds meer dikke mensen. Naar schatting heeft ongeveer de helft van de Nederlandse bevolking overgewicht. Het overtollige gewicht kan zich op den duur vertalen in gevolgen voor de gezondheid. Er is een toegenomen risico op hart- en vaatziekten, gewrichtsaandoeningen en suikerziekte. Het is dus hoog nodig om er wat aan te doen.

Overgewicht door (te) veel zitten

Een sedentaire levensstijl wil zeggen dat we vaker zitten. Niet alleen voor het avondeten of voor de buis. Heel veel mensen werken zittend en dat is niet goed voor de lijn. Na een werkdag van 8 uur kunnen maar weinigen het opbrengen om nog een uur te gaan sporten, wat eigenlijk zou moeten als we gezond en slank willen blijven. Het zittende leven van de moderne mens is een reden voor het steeds toenemen van onze omvang. Wie weinig beweegt, verbrandt weinig calorieën. Het is bij een sedentair levenspatroon heel makkelijk om méér te eten dan je nodig hebt. Dan wordt je dus dikker en zie maar dat je weer van die lastige en hardnekkige kilo´s afkomt!

Bij een lager energieverbruik moet je je eetgewoonten bijstellen

Iedereen begrijpt dat een houthakker meer calorieën verbruikt dan een tekstschrijver. Bij weinig fysieke activiteit verbruiken we weinig energie, dus moeten we onze eetgewoonten daarop afstemmen. We hebben minder voedsel nodig als we niet steeds zenuwachtig op de weegschaal willen staan. Overigens is een té sedentair leven óók niet gezond als we minder (vet) eten en er dus in slagen om mooi slank te blijven. Het is altijd noodzakelijk om te bewegen. Als het op kantoor niet kan, dan moet het daarna. Dat vraagt veel zelfdiscipline van mensen die moe zijn en nog huiselijke taken voor de boeg hebben. Heel vaak komt het er dus niet van.

Overgewicht verdwijnt vaak vanzelf met goede eetgewoonten

Als we meer calorieën binnen krijgen dan we verbranden, komt er lichaamsvet bij. Dat gebeurt niet alleen door te weinig bewegen, maar ook door verkeerd eten. Kantoormensen en anderen die de dag veelal zittend doorbrengen, moeten de nadruk bij andere voedingsmiddelen leggen dan mensen die fysieke arbeid verrichten.

Niet alleen moeten we het aantal calorieën verminderen, maar we moeten de nadruk anders gaan leggen. Meer groente en fruit eten. Daarnaast magere melkprodukten (karne)melk, yoghurt en kaas, vis, eieren, noten, bruin brood en graanprodukten met vezels. Iemand die weinig fysiek bezig is, heeft eigenlijk geen vlees nodig. Natuurlijk mag u best eens een stukje vlees, u hoeft zichzelf niets te verbieden. Kies dan voor kwaliteitsvlees met weinig vet en bereidt het op een verantwoorde manier. Geef niet toe aan de drang naar zoetigheid. Weg met de tussendoortjes, eet liever een appel. Vermijdt produkten met een hoog gehalte aan suikers en/of fructose, zoals frisdranken. Koolhydraten (aardappels, rijst, bonen, brood, pasta) heeft u nodig, maar hier geldt, hoe minder beweging u heeft, hoe kleiner de portie moet zijn. Kies voor rijst, brood en pasta met natuurlijke vezels. Stel uw maaltijden samen met veel nadruk op groente en fruit, zorg voor voldoende eiwitten en verminder de hoeveelheid koolhydraten.

groente en fruit

volkorenprodukten, rijst, peulvruchten, pasta´s, aardappelen

mager vlees, vis

(magere of halfvolle) melkprodukten

olieën, noten

Kom van uw overgewicht af:

probeer in uw leven meer tijd in te ruimen voor lichamelijke activiteit

leg de nadruk in uw maaltijden bij groente en fruit, verminder het aantal koolhydraten

schaf vet vlees en vet voedsel af

kies in plaats daarvan voor salades, fruit, magere melkprodukten en noten

let op het caloriegehalte van de produkten, ruil calorierijke produkten in voor calorie-arme

kies voor produkten en dranken zonder toegevoegde suikers en/of fructose

als u een regelmatige koper bent van kant-en-klaar of snel-klaar voeding (ook uit blik) schakel dan om naar bijvoorbeeld maaltijdsalades

nog beter: ga zelf in de keuken staan en leer uzelf gaandeweg gezonde kookgewoonten aan

geniet van uw eten, eet zonder haast

Lees morgen al deel 2 over het verband tussen koopgedrag en overgewicht:
Hoe beïnvloedt het aanbod van voedingswaren in de supermarkt uw koopgedrag en waarom is dit niet gunstig voor uw lijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here