Overgang naar zomertijd

0
1070
blog placeholder
Overgang naar zomertijd bij kinderen

In de nacht van zondag 29 maart wordt de klok om twee uur één uur vooruitgezet tot drie uur. Bij kinderen leidt die omstelling tot meer problemen omdat hun biologische klok volgens wetenschappers beter funktioneert dan bij volwassenen. Zij hebben dan ook meer aanpassingsproblemen bij de overgang van wintertijd naar zomertijd. Maar er is een truc die helpt.

Kinderen kunnen zich veel beter aanpassen aan de overgang naar de zomertijd als ze ’s ochtends aan meer licht worden blootgesteld. Licht is een zeer sterk signaal, dat volgens wetenschappers helpt bij het aanpassen aan de tijdsverandering.

Dag-nacht-cyclus bij volwassenen

Volwassenen hebben een licht-donker-ritme dat weinig meer van doen heeft met de dag-nacht-cyclus in de natuur. ’s Nachts brandt immers overal nog licht en ’s morgens is de eerste gang vaak direct in het eerstvolgende donkere metrostation. Kinderen reageren veel gevoeliger op licht: is het ’s morgens langer donker dan komen ze ook moeilijker uit hun bed. Zeuren helpt dan niet, de interne klok moet gewoon opnieuw worden ingesteld.

De licht-donker-cyclus heeft zoals gezegd de grootste invloed op de interne klok bij kinderen. Die zal door de tijdsomstelling enigszins van streek raken, maar kan door toevoer van extra licht in de ochtend weer snel hersteld worden. Maar ook bij volwassenen kan de reactie verschillen.

Avondtypes hebben het moeilijker

Maar ook bij volwassenen zijn er verschillen met betrekking tot de biologische klok. Het is genetisch bepaald dat sommige interne dagcycli langer of korter dan 24 uur duren. Avondtypes blijven langer wakker en slapen s’ morgens langer uit. Hun innerlijke klok kent bijvoorbeeld 25 uur per dag. En juist deze mensen hebben het moeilijk met de komende kortere nacht. Ook voor hen geldt: ’s morgens liefst zo vroeg mogelijk licht in de slaapkamer toelaten.

’s Avonds langer licht

In de regel leidt de overgang naar de zomertijd echter niet tot grote problemen. Na een tot twee dagen, uiterlijk na een week, hebben de meesten zich op de nieuwe situatie ingesteld. En in ieder geval blijft het daardoor ’s avonds langer licht.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here