Ouders van tieners

0
1270
blog placeholder

Ouders van tieners hebben het niet makkelijk, alleen al door de snelheid, waarmee de nieuwste technische dingen elkaar opvolgen. Internet en computers, mobiele telefoons, i-pod. Ouders hebben vaak geen zicht meer op dat wat hun kinderen er mee kunnen doen en de mogelijkheid voor kinderen om foute beslissingen te nemen door deze middelen zijn zonder dat ouders er ook maar iets van merken, zijn groot. Chatsites zijn niet alleen een “hangplek” voor vrienden van de tiener, maar ook voor mensen met slechte bedoelingen maken gebruik van deze sites. Verder kunnen tieners door zogenaamde vrienden worden gepest en lopen ze kans, dat als ze teveel gegevens op bepaalde sites zetten, ze slachtoffer worden van diefstal van hun identiteit. Meestal doen tieners de dingen omdat anderen het ook doen en hebben ze vaak niet door dat ze gevaarlijk bezig zijn.

Ouderschap is een hele kunst

Ouderschap is nog nooit zo moeilijk geweest als in deze eeuw. Er is behoefte aan onderwijs op dit gebied. Daarom is het voor ouders van groot belang om op zoek te gaan naar informatie. Niet alleen over het thema: hoe ga ik met een tiener om, maar ook om te zorgen dat je weet hoe het iinternet werkt, i-pods, mailen, chatten, enz. Ouders moeten er voor zorgen dat ze weten wat een tiener bezig houdt, wat ze belangrijk vinden en hoe ze denken. Kennis en opvoeding gaan hand in hand, vooral als je bij wilt houden waar je kind mee bezig is en wat hem boeit. Want de meeste dingen die een tiener tegenwoordig heeft, zijn ontwikkelingen van de laatste 20 jaar. En omdat de meeste mensen opvoeden zonder er ook maar iets over geleerd te hebben, is het voor ouders van tieners zeker nodig om al die nieuwe ontwikkelingen en de complexe problemen die tieners kunnen hebben zich eigen te maken.

Boeken met ouderschapsadvies

Verwacht echter niet dat alle problemen zijn opgelost door het lezen van een boek over de opvoeding van een tiener. Ieder kind is uniek en zo zullen ook de problemen van ieder kind anders zijn. Ouders moeten zich voortdurend afvragen wat nodig is voor hun tiener op dat moment en als je niet bij blijft in de kennis van computers en hoe alles werkt, dan ben je al snel “een ouder uit de vorige eeuw”. Wees betrokken bij je kinderen en praat veel met hen over wat ze bezighoudt, zodat je ze een duwtje kunt geven in de goede richting. Uit kunt leggen waarom bepaalde dingen niet handig zijn of helemaal fout of gevaarlijk. De enige manier om dat te kunnen doen is te weten waar je het over hebt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here