Oei … een koortslip

0
946
blog placeholder

De koortslip
Een koortslip is in feite een infectie veroorzaakt door het herpes simplexvirus. Het betreft meestal type HSV-1 en in mindere mate HSV-2. De koortslip is, zodra deze al op dreigt te komen uiterst besmettelijk. De meeste mensen lopen de koortslip ook op via mond/gezicht contact met de ander. Op de mond zoenen, maar ook op de wand zoenen kan het al over brengen.

Hoe ziet en voelt de koortslip?
Het begint meestal met een licht tintelend gevoel, wat langzaam heftiger kan worden en veelal een brandend gevoel oplevert. Dit resulteert in een blaasje, wat een zweertje wordt. Het blaasje kan erg pijnlijk zijn. Mensen ervaren het op of rond de lip – waar het blaasje meestal te vinden is – als sterk ontsierend. Overigens kan het ook op andere plaatse ontstaan, waarbij in het gezicht meestal de kin of het gedeelte tussen neus en lip geïnfecteerd is.
Naast het uiterlijk kan het ook effect hebben op je algehele gemoedsrust. Je kunt je er ietwat lusteloos en vermoeid bij voelen.

Als de koortslip de kop op steekt is deze zeer besmettelijk en iedere vorm van oraal contact moet dan vermeden worden, als je tenminste niemand het virus wilt geven.

Voorkomen of behandelen
Echt voorkomen dat je het virus oploopt is haast een utopie. Dat neemt niet weg dat je niet alert op kunt zijn het virus buiten te sluiten. De infectie verloopt via het directe contact met de huid en de meeste mensen die het hebben, zijn zelf alert om tijdens een moment van uitbraak huidcontact te vermijden.
Voor baby’s is het virus buiten sluiten nog veel belangrijker, want een infectie kan erg gevaarlijk zijn voor een baby.

Traditionele geneeskunst
Voel je een koortslip opkomen gebruik dan een zinkzalf. Deze zalf voorkomt blaasvorming. Er zijn ook middeltjes die melden dat ze kunnen voorkomen dat het blaasje de kop op steekt. Ze beschermen tegen zonlicht. De zalf gaat het virus te lijf en er zullen geen gezonde cellen meer aangetast worden. Er is echter nog geen wetenschappelijk bewijs voor deze zalf, maar er zijn genoeg mensen die er baat bij hebben.

Alternatieven middelen
Een opkomende koortslip kan je ook bestrijden met wat betadinezalf. Simpeler en soms ook erg effectief is het ijsblokje. Wrijf enkele dagen (enkele keren per dag) met een ijsblokje over de plaats waar de koortslip dreigt op te komen. Ditzelfde kan je ook met alcohol proberen en tenslotte kan tandpasta of honing op het plekje smeren ook wel eens helpen.

Volledige verdwijning?
Het virus in zijn geheel kwijtraken lijkt niet realistisch, althans nog niet. Toch zijn er ook genoeg mensen die na besmetting nauwelijks of geen last hebben van de koortslip. Dit zal zeker verband houden met de weerstand van de persoon, maar sommige mensen krijgen er echt nooit meer mee te maken en dan lijkt het alsof het weg is.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here