Narcisme

0
1764
blog placeholder

Elke dag staan we op om een nieuwe dag te beginnen. Soms weet je op voorhand hoe je dag zal verlopen; ontbijt, werken, avondeten, bekomen van de dag en morgen opnieuw. Als er kinderen zijn loopt de routine lichtjes anders en een stuk drukker. Velen onder ons leven op deze manier. Inclusief ikzelf en ik heb leren genieten van de dagelijkse voorspelbaarheid. De passie en de vlinders voor het leven zijn voor mensen de alle dagen mishandelt worden al lang vervlogen. Verkeerd behandeld worden kan snel gebeuren. Liefde en angst om iemand te verliezen laat ons de gekste dingen doen.

Kort gezegd is ‘narcisme’ de wraakzuchtige en egoistische kant van de ander. Man of vrouw het komt bij iedereen voor. In elke klasse en leeftijd van de bevolking. Alsook in je eigen familie en vrienden zal je hen zeker tegenkomen. “Schijn bedriegt” is zeker van toepassing!
Ze doen zich veel beter voor dan ze eigenlijk zijn. Ze trekken mensen uit aan die een goed hart hebben en veel geven. De mensen met veel goeds in zich zien ook nog de goede mens onder die pijnlijke façade. Jammer genoeg is het medeleven  van mijzelf en de zwakte van de ander zijn eigenheid meermaals mijn valkuil geweest. Het is een zeer trage en moeilijke weg die wordt afgelegd. 
Jaren kan het spel duren voor je uiteindelijk op je knieën zakt en moet toegeven dat ‘die persoon’ of in relatie staan met haar/hem je heeft klein gekregen.

Ik heb alles gegeven. Er was niets meer te bieden. De perfecte vrijheid bieden aan de ander zonder te gaan lopen of de ander af te dwingen was tevergeefs. Ik heb mezelf en de ander voorgelogen. Ik maakte mezelf wijs dat ik anderen geen grenzen moest geven. Ik verwachte dit van henzelf. Jij moet zelf bepalen wat je waarden en normen zijn. Je integriteit is alles wat je hebt. Goed en kwaad zijn relatief in het leven en voor iedereen anders.

Narcisme is de plaag die er nu heerst. Zachtaardige harten gaan gebukt aan dagelijkse verbale uitingen van frustratie. “Je bent dom, dik, lelijk, te lang, te kort, te wit, te blond, te bruin, enzovoort. Als je dit altijd aanhoort zit het gevaar erin dat je het gaat geloven. Ik spreek van ondervinding. Ik geloofde dit ook na enkele jaren. Waarom zou de persoon die naast je staat anders zulke dingen zeggen? waarom zou de persoon die het meeste van je zou moeten houden je anders zo behandelen? waarom zou iemand je dagelijks willen neerhalen om zichzelf op te peppen? Onbegrijpelijk en niet logisch maar het gebeurd. Ik straal als de zon aan de hemel als ik gelukkig ben. Ik geniet van de kleine dingen in het leven. En het mag een veelgebruikte zin zijn, de kleine dingen wegen meer op tegen geld en alle luxe. Een gesprek met je medemens kan zoveel energie geven.
En toch was ook ik vatbaar voor de zwarte kant in mij. De kant die zichzelf niet goed genoeg vond en minderwaardig. ik geloofde die dingen omdat ikzelf ze al zo aanvoelde.
Ik heb mezelf moeten vinden op de badkamervloer getroost door de talloze tranen die van men wangen gleden. Hoe moest het nu verder? Hoe moest ik mezelf heruitvinden.
Gelukkig had ik kinderen, opkomen voor hen gaf mij de kracht om op te komen voor mezelf. Ik ben opnieuw samen met mijn partner en narcisme is een excuus om jezelf te kunnen pijnigen.
IK heb de macht over mijn leven en niemand anders. En die macht die ik anderen gun dat ligt ook in mijn macht!
Narcisme heb ik ondervonden en overleefd, alsook beleeft en getroost en gekoesterd.
Hebben we niet allemaal die wens naar onvoorwaardelijkheid. Testen we niet de ander om te zien hoe ver ze willen gaan omdat we niemand meer vertrouwen?

Het is een moeilijke weg, “wie ben ik”?

wordt vervolgd..

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here