Muziek is universeel en genetisch bepaald

0
1355
blog placeholder

Muziek is universeel

 

Het kan gerust gezegd worden dat muziek ieders soul mate is. Van jong tot oud wordt erdoor in verrukking gebracht. Het komt vanuit het hart en neemt bezit van zowel je geest als van je lichaam. Het brengt geest de geest zo in beroering dat het lichaam als vanzelf beginnen te bewegen en aan de ritme aanpassen. Het is het medium dat de hele wereld heeft veroverd. Als de muziek goed klinkt luisteren mensen graag ernaar ook als ze de tekst niet begrijpen, ze worden er toch door aangetrokken. Muziek heeft alle grenzen overschreden, raciaal, cultureel, sociaal, en economisch.. Waarom heeft muziek dit eigenschap? Waarom heeft muziek dit grensoverschrijdende eigenschap? Inderdaad komt het uit het hart, wat betekent de ziel, maar andere gevoelens ontstaan ook in het hart. En toch heeft maar muziek een positieve uitwerking op iedereen ongeacht de achtergrond. Het antwoord ligt misschien dieper.

 

Als we kijken naar de Indiase samenleving, ze hebben een speciale Godin voor muziek en kunst genaamd Saraswati. En het meest verheerlijkt geschrift van de Hindoes heet Geeta, betekent lied (lied van God). Dus muziek schijnt direct af te stammen van God. Daarom is het een deel van de ziel. Niets kan het hart veroveren zoals de muziek het doet. Elke cultuur schijnt een eigen stijl van muziek te hebben ontwikkeld, wat muziek zo veelzijdig maakt. Muziek heeft een bovenzinnelijke kwaliteit en is niet gebonden aan menselijke maatstaven en is allesdoordringend. Waar taal een communicatiemiddel is van de geest, is muziek een communicatiemiddel van het hart.

 

In meeste culturen wordt God met liederen aangeroepen en gebeden gaan gepaard met muziek en zang. Waarom? Muziek is het enige natuurlijke middel dat een persoon op een mentaal verlicht niveau brengt wat zijn afkomst ook mag zijn, kleur, religie of cultuur. Mensen beginnen vanzelf op muziek te dansen. Ook kinderen beginnen ritmisch op melodie te bewegen. Dus muziek moet beschouwd worden als een genetische aanleg. In de DNA van de mens en andere wezens moet er een gen zijn die specifiek voor muziek bedoeld is. Die niet alleen wordt geactiveerd door melodie, maar zelf melodie activeert.

 

Onderzoekers hebben ontdekt dat ook een plant beter bloeit met muziek en kinderen beter leren met een zachte achtergrond muziek. Ook zijn overactieve kinderen rustiger wanneer er een zachte muziek wordt gedraaid. Muziek is gewoon in de vogels wereld, vele vogels produceren verrukkelijke melodieen. Ook walvissen produceren muzieknoten.

 

Jammer dat muziek slechts als entertainment wordt gezien. In feite moet wetenschappelijk onderzoek worden gedaan om uit te vinden wat voor effect muziek op het leven heeft van niet alleen de mens maar ook van planten en dieren. Velen zijn ervan overtuigd dat muziek ook heilzame werking heeft.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here