Mountain Bike race – 8 dagen doorheen Zuid Afrikaanse berglandschappen

0
892
blog placeholder

“The Absa Cape Epic MTB race”
Vindt elk jaar plaats rond de laatste week van maart en de eerste week van april (8 dagen) en begint met een tijdrit om en rond Cape Town.
De route wijzigt elk jaar en leidt strevende amateurs en professionele mountain bikers van over de hele wereld doorheen meer dan 700km ongerepte natuur in de Westkaap met daarbij ongeveer 14550 meter klimwerk over de meest prachtige passen van Zuid Afrika.

Al de renners starten in een duo-team dat zich kan inschrijven in een van de volgende vier categorien: mannen, vrouwen, gemengd en masters. In deze laatste categorie moeten beide renners op de dag van de race minimaal 40 jaar zijn.
De minimum leeftijd voor deelname is 18 jaar op de dag van de race. De rijders in een team moeten ten allentijden bij elkaar blijven en dagelijks samen de aankomst bereiken voor 17.00 uur. Na elke etappe ontvangen de dagwinnaars een prijs en de leiders in het algemeen klassement worden beloond met de zebra-gestreepte leiderstrui.

De route die jaarlijks drastisch wordt gewijzigd leidt de 1200 deelnemers gedurende vele kilometers doorheen de ongerepte natuur. Werelds meest  prestigieuze Mountain Bike Race, met zijn uitdagende en opwindende landschappen op etappe locaties zoals Saronsberg (Tulbagh), Worcester en Oak Valley (Elgin Valley), brengt de rijders na 707km naar de traditionele eindbestemming op de Lourensford Wine Estate in Somerset West.

Een Korte impressie van wat je te wachten staat.
Tijdrit: Tokai: 27km, 750m
Voor de tweede maal in de geschiedenis van de Cape Epic MTB race zullen de renners in een tijdrit met elkaar concureren om de eerste etappe te mogen starten met de zebra-gestreepte leiderstrui.
De 27km lange tijdrit wordt gereden in Tokai Forrest, een deel van Table Montain National Park over stijle hellingen, snelle afdalingen en enkelsporige paden. Een hoogte van 750m dient tegen de klok te worden overwonnen. Het wordt ook wel eens het paradijs van de Mountain bikers in Cape Town genoemd.

Etappe 1: Saronsberg (Tulbagh) to Saronsberg: 89km, 2050m klimwerk
Deze etappe, met slechts 89km, lijkt een gemakkelijk opdracht maar mag zeker niet worden onderschat.
De vlakke wegen vanuit de stad doen niet vermoeden van wat er komen gaat. Net buiten de stad dient een korte maar heel steile helling met een ruwe en losse ondergrond te worden beklommen met daaropvolgend een verradelijke afdalingen met rotsblokken ter grootte van een volleybal, zandflarden en putjes in de weinig gebruikte duo-track paden.
De getrainde renners in topvorm zullen de eerste 50km vrij snel afhandelen maar de amateur zal zeker wel een 5 tal uren nodig hebben om dit traject te doorworstelen.
De laatse beklimming van de etappe op onherbergzame wegen brengt de renners naar de top voor een van de meest gevaarlijke afdalingen ooit gezien in deze race. Met grote rotsen, diepe gleuven en een afgrond aan de linkerzijde zullen de renners het hier voorzichtig aan moeten doen.

Etappe 2: Tulbagh to Tulbagh: 104km, 2300m klimwerk
Een 12km lange maar geleidelijk stijgende route brengt de renners naar een beklimming op een oud voortrekkers wagon spoor dat speciaal voor deze gelegenheid werd opengesteld.
Na 18km hebben de renners al een hoogte van 1000m overwonnen en met dit obstakel achter de rug zien ze de vallei uitgestrekt voor zich.
In de vallei wordt een route afgelegd tussen de boomgaarden en de hellingen als een soort van bufferzone. Het traject is alles behalve vlak zoals het oog doet vermoeden, maar een korte single-track strook compenseert de inzet van de eerste 50km.
Indien het een hete dag is, zullen vele renners in de verleiding worden gebracht om een verfrissende duik te nemen in een van de talrijke dammen die zich langs het traject bevinden.
Na 1,5km klimmen en een dag hard werken worden de renners beloond met het hoogtepunt van de dag. Vanaf de bergkam verschijnt bij heldere dag het silhouet van ‘de Tafelberg’. Vandaaruit dalen de renners via een karspoor af naar de eindmeet om te genieten van een welverdiende nachtrust.

Ettape 3: Tulbagh to Worcester: 125 km, 1900m klimwerk 
Via de snelle wegen uit de stad zullen de renners 13 km afleggen voor ze de eerste klim bereiken. Deze klim is soms zeer stijl en los van ondergrond en het zal dan ook een zware inspanning kosten om de rotsachtige delen te bereiken. Na een 4km lange beklimming zullen de renners aan een plateau met een mooie vallei, genesteld tussen spectaculaire bergen, aankomen met zichten die je enkel aan de cover van een fantasieroman zou toeschrijven. De renners echter hebben weinig tijd om al dit moois te bewonderen. Er wacht ze immers een afdaling waarbij zowel de renners als het materiaal grondig worden getest. Na vlotte landwegen en meer rotsachtigere sporen en met duivelsdoornen in het verschiet, worden de banden aan een grondige test onderworpen. Een lange belemmering naar omhoog via een ruwe weg leidt tot een afgelegen hut aan de voet van de naakte rots, een pardijs voor geologen. Vandaaruit naar het race-dorp via slingerende single-track wegen.

De populariteit van de Cape Epic MTB race is wereldwijd toegenomen en groeit uit tot een icoon als uithoudingsevenement.
Het uitrijden van de Cape Epic Race zal altijd een enorme mentale en fysieke uitdaging zijn en het is daarom ook nodig dat deelnemers zich goed voorbereiden en trainen om de race te kunnen beeindigen.

Zonder deelnemers geen Cape Epic MTB Race. De tevredenheid, het welzijn en het plezier van de renners zijn dan ook de primaire doelstellingen van de organisatoren. De organisatie tracht een onovertroffen en onvergetelijke mountain bike en Africa ervaring te verwezenlijken.
Daarom is er een 24uur service aanwezig gedurende de gehele periode van de race met hierbij inbegrepen : accomodatie in tenten, onbijt en dinner, voeding gedurende de race, fietsservice, masseurs en avond-entertainment.

Wil jij deze uitdaging aangaan?
Good Luck!!!!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here