moestuintje

0
1146
blog placeholder

De moestuin is terug van weggeweest. Wie lijkt het niet lekker om ’s morgens een beschuitje te eten met vers geplukte aardbeien? En welke groente smaakt zoeter dan wortels uit eigen tuin? Maar…, heb je daar niet een hele grote tuin voor nodig? En gaat niet elke zaterdag op aan tuinieren? Welnee, de moestuin van 2009 heeft genoeg aan een vierkante meter tuin en kost je maar een paar minuten werk per dag.

De moestuin van 2009 is geïnspireerd op de manier van tuinieren die in de Middeleeuwen gebruikelijk was. Geen meterslange rijen aardappelplanten, geen kilo’s broccoli waar je niet tegen eten kan maar een klein stukje tuin, onderverdeeld in nog kleinere stukjes tuin. Dat is de basis waarmee je werkt. Volg onderstaande stappen en voor je het weet eet je heerlijk uit je eigen tuin.

Bekijk je tuin kritisch. Een vierkante meter grond is in principe genoeg om mee te beginnen maar zorg ervoor dat dit een plek is die veel zonlicht krijgt. Een moestuin in het meest schaduwrijke stukje van de tuin zal geen succes worden. Wanneer je een plek gevonden hebt, bereid je de grond voor. Tuinturf zorgt ervoor dat de grond een losse structuur krijgt en de groente beter wortelt. Ook compost is een goede toevoeging. Het spreekt voor zich dat je ervoor moet zorgen dat al het eventuele onkruid verwijderd is, met wortel en al. Verdeel de grond in vierkantjes van 30 cm x 30 cm. Dit kan met touw, latjes of wat je maar voor handen hebt.Nu kan je de vierkantjes inzaaien. Op de verpakking van de diverse zaden staat wanneer je dit het beste kan doen en op welke afstand de zaden in de grond moeten. Een vierkantje is genoeg voor bijvoorbeeld 1 krop sla, 2 aardappelplanten, 8 uien of 16 wortels. Vergeet niet ergens op te schrijven wat je in welk vak gezaaid hebt. Je kan natuurlijk ook labels in de aarde steken met de naam van de groente erop. Wil je groente die erg hoog wordt, bijvoorbeeld stambonen, steek dan een stok die lang genoeg is stevig in de aarde. Let erop dat deze plant het zonlicht voor de andere vakken niet tegenhoudt. Wanneer je een vak geoogst hebt, kan je er meteen weer wat nieuws inzaaien. Vergeet op droge dagen geen water te geven. Het liefst water dat niet direct uit de kraan komt.

Op deze manier een moestuin houden, heeft veel voordelen. Doordat je een klein oppervlak van je tuin gebruikt, zal er niet veel onkruid groeien. En omdat je van iedere groente maar een kleine hoeveelheid zaait, hebben veel vliegen, zoals de koolvlieg of wortelvlieg, veel meer moeite om je tuin te vinden. De geur van een vierkant wortels is veel minder sterk dan een rij van 5 meter wortels. Ook neemt het weinig ruimte in.

Ben je enthousiast? Aarzel dan niet maar zoek meteen een stukje grond op. Met weinig inspanning heb ook jij straks zelfgekweekte, onbespoten groente op je bord. En echt waar, dat smaakt heerlijk!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here