Mariah Carey

0
1142
blog placeholder

Mariah Carey is een Amerikaanse zangeres die hard op weg is om de best verkopende artieste aller tijden te worden. Haar zangstem heeft een bereik van vijf octaven, en Mariah staat vooral bekend om haar hoge uithalen. Die doen een beetje denken aan Minnie Ripperton, die bekend werd met de hit “Loving You” en die Mariah noemt als zangeres waardoor zij is beïnvloed.

Mariah Carey werd geboren op 27 maart 1970 op Long Island, een eiland van New York. Toen ze haar diploma van de high school had gehaald, wilde ze al zangeres worden maar moest om geld te verdienen genoegen nemen met andere baantjes. Ze werkte een tijdje in een kapperszaak, waar de Amerikaanse zangeres Brenda K. Starr haar vroeg om achtergrondzangeres te worden. Toen Brenda ontdekte dat Mariah zelf ook zangeres wou worden en dat haar stem eigenlijk te goed was voor een achtergrondkoortjes, bracht zij haar in contact met de juiste mensen. Op een feestje stelde Brenda Mariah voor aan Tommy Mottola, de directeur van platenmaatschappij Sony Music. Hij luisterde naar een demo en was direct verkocht. Enkele dagen later had Mariah een platencontract en konden de opnames beginnen.

Er werd heel veel aandacht en geld gestoken in het lanceren van het eerste album van Mariah. Zij schreef alle nummers van deze CD zelf, samen met Ben Margulies. In 1990 kwam de krachtige ballad “Vision Of Love” uit als eerste single. Hiermee werd snel duidelijk dat ze bijzonder veel talent had. Niet lang na de single werd het album uitgebracht, dat heel simpel”Mariah Carey” heet. Dankzij haar talent en de zorgvuldige opgezette marketing nam haar succes al snel een grote vlucht.

Hierop volgde tal van successen, waarbij Mariah Carey diverse records brak, zoals de eerste artiest die het lukte om vier keer achter elkaar op nummer 1 van de Billboard Hot 100 te komen, met singletjes afkomstig van hetzelfde album. Ondertussen was ze bezig om wereldberoemd te worden en een flinke schare fans op te bouwen.

Ze deed net als vele andere artiesten mee aan de Unplugged-reeks van muziekzender MTV. Ze zong ook samen met anderen, zoals met Gloria Estefan, Celine Dion, Aretha Franklin en Shania Twain tijdens een benefietconcert van Divas Live en een duet met Whitney Houston. Ook maakte ze het kerstalbum “Merry Christmas”, dat met wereldwijd 16 miljoen stuks het best verkochte kerstalbum aller tijden werd.

Ondertussen werd haar privé-leven gekenmerkt door ups en downs. In 1993 trouwde ze met Tommy Mottola, de platenbaas die haar beroemd heeft gemaakt. Na vijf jaar huwelijk scheidden zij weer. Qua muziek schoof ze steeds meer de hiphop- en rythm & blueskant op, een richting die ze al voor haar scheiding in had gezet. Haar zesde album “Butterfly”viel qua verkoop wat tegen, maar Mariah zelf vond dat ze muzikaal gezien veel vrijer was en dat ze een enorme groei had doorgemaakt.

In de loop der jaren ging Mariah ter promotie op toernee, de eerste keer alleen langs een aantal grote zalen in de Verenigde Staten, maar later ook op wereldtournee, waarmee ze ook naar Nederland en Belgie kwam.

Met name haar succesvolste album “Music Box” werd geweldig goed verkocht. Mariah Carey werd hiermee een van de weinige artiesten, waarvan van één CD meer dan 30 miljoen exemplaren zijn verkocht. Het leverde 10 platina platen op en een Diamond Award.

Door een aantal verwikkelingen werd haar samenwerking met Sony Music verbroken en verhuisde Mariah Carey naar het label EMI – Virgin. Zij kreeg een contract van 100 miljoen dollar voor de volgende vier albums, waarschijnlijk de grootste platendeal uit de muziek geschiedenis.

Mariah Carey speelde de hoofdrol in de speelfilm Glitter, een rol die erg leek op haar eigen leven. Ook maakte ze samen met anderen de soundtrack van de film. Helaas flopten zowel de film als de soundtrack en Mariah stortte ook nog eens compleet in door de drukke werkzaamheden. Sony Music bracht een Greatest Hits album uit, dat relatief slecht werd verkocht. De platenmaatschappij Emi-Virgin wilde door dit alles van de zangeres af en kocht het miljoenen contract voor een prikkie af. In datzelfde jaar stierf haar vader.

In 2002 kreeg Mariah Carey een nieuw platencontract, nu bij Universal Music. De CD “Charmbracelet” viel commercieel gezien tegen, maar toch ging ze op wereldtournee waarbij ze ook voor de tweede keer Nederland aandeed. Hierna lastte ze een lange rustpauze in. Het album “The emancipation of Mimi” betekende in 2005 uiteindelijk haar echte come back, waarmee ze weer even succesvol was als tijdens de beginjaren.

Mariah is inmiddels weer op wereldtournee geweest en heeft een rol gespeeld in de film “Tennessee”. Voor deze film heeft ze samen met Willie Nelson het nummer “Right to dream” geschreven, haar eerste country nummer. Het lijkt erop dat de inzinking in haar carrière voorbij is zodat we ook in de toekomst meer van Mariah Carey zullen horen. Behalve muziek maken en in films spelen heeft ze een haar eigen parfumlijn. De parfum heet “M” en schijnt onder andere naar marshmallows te ruiken, snoepgoed waar de zangeres blijkbaar erg goede herinneringen aan heeft.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here