Lenen – rood staan

0
918
blog placeholder

Het is gemakkelijk en verleidelijk om rood te staan op een betaalrekening. Veel mensen weten niet dat rood staan ook een vorm van lenen is. Een hele dure, want op jaarbasis kan de rente oplopen tot maar liefst 18,7 procent.

 

Een ‘rekening courant krediet’

Rood staan bij de bank wordt ook wel een ‘rekening courant krediet’ genoemd. De bank staat het toe dat u tijdelijk een saldotekort op uw bankrekening hebt, maar rekent daar wel rente voor. En zoals gezegd kan die rente enorm zijn. Wanneer u het rood staan beperkt tot af en toe, bijvoorbeeld als u net die ene rekening moet betalen nu u nog geen salaris hebt, is het geen groot probleem. Dan is rood staan een makkelijke manier van lenen en u bent er zeker van dat belangrijke automatische incasso’s – waaronder huur of hypotheek – toch worden afgeschreven. Dat voorkomt  betalingsachterstand. Maar als u weet dat u voor langere tijd rood zult moeten staan, is het beter een echte lening te overwegen.

 

Percentages tussen de 11,9 en 18,7 procent

Wat het rentepercentage betreft, hanteren veel banken tarieven tussen de 11,9 en 18,7 procent, zo is uit een inventarisatie gebleken.

 

Het gemak van rood staan

Helaas kiezen veel mensen voor het gemak van rood staan, terwijl het afsluiten van een lening een stuk goedkoper is. Dat komt vooral omdat de meeste mensen zich er niet van bewust zijn dat rood staan geld gekost, veel meer dan het afsluiten van een persoonlijke lening.

 

Rood staan is gemakkelijk

Ook komt rood staan vrij veel voor, omdat banken het zo gemakkelijk maken. Banken bieden bij het openen van een betaalrekening meestal ook gelijk een roodstandfaciliteit aan. Dat is voor de bank een goedkope en simpele manier om geld uit te lenen, waaraan ook nog veel wordt terugverdiend als het ze even mee zit. Ook voor consumenten is deze manier van lenen handig. Daardoor neemt het rood staan in Nederland verschrikkelijk toe, terwijl andere kredietvormen – waaronder de persoonlijke lening – steeds minder worden afgesloten.

 

Lenen vergelijken

Rood staan is een manier van lenen, want wie rood staat leent geld van de bank. Veel mensen hebben dit niet in de gaten en ‘sluiten’ dus ongemerkt deze lening af met hun bank. De rentepercentages die hierover berekend worden zijn heel erg hoog en kunnen van 11,9 procent oplopen tot 18,7 procent. Het is dus een onvoordelige manier van lenen. Beter kiest men voor het afsluiten van een van de andere kredietvormen.

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here