Lenen – persoonlijke lening

0
852
blog placeholder

Soms is het nodig om wat extra geld te hebben. Bijvoorbeeld om een verre reis te kunnen maken, een studie te bekostigen of een nieuwe auto aan te schaffen. Er zijn tal van leningen af te sluiten, bij diverse banken en geldschieters. Een van de meest voorkomende leenvormen is de persoonlijke lening, ook wel afgekort tot PL.

 

Aflopend krediet voor particulieren

De persoonlijke lening is een vorm van aflopend krediet voor particulieren, opgekomen aan het begin van de jaren ’60 in de vorige eeuw. Het verschil met het doorlopend krediet is dat bij een persoonlijke lening de reeds afgeloste bedragen niet opnieuw kunnen worden opgenomen.

 

Persoonlijke lening

Bij de persoonlijke lening krijgt u een vastgesteld bedrag tot uw beschikking. U bepaalt vooraf hoe u de lening gaat aflossen. Deze zal plaatsvinden middels een aantal vaste termijnen over een vooraf overeengekomen periode. Zo stelt de lening u in staat het geleende bedrag overzichtelijk te houden en geeft het u tijd om het geld terug te betalen.

 

Voordelen van de persoonlijke lening

Door het afsluiten van de persoonlijke lening en de zaken die daarbij horen, heeft u zekerheid en zult u niet voor verrassingen komen te staan. Ook hebt u direct na het opstellen van de lening een vast bedrag tot uw beschikking. Dit geld kan dus direct gebruikt worden. Daarnaast staat de rente van tevoren vast en zal die gelden voor de gehele looptijd. Omdat u afspreekt wanneer het geld wordt ingelost, is de persoonlijke lening na een vastgestelde periode helemaal ingelost.

 

Niet van de belasting af te trekken

In het algemeen wordt een persoonlijke lening niet gebruikt voor uitgaven aan een woning, dus ook niet aan een verbouwing. De rente van een persoonlijke lening is niet van de belasting af te trekken. Een persoonlijke lening wordt in de meeste gevallen gebruikt voor het aanschaffen van een nieuwe auto of keuken, maar ook voor aanpassingen in de tuin of het aanleggen van een zwembad.

 

Eventuele kosten voor versneld aflossen

Houd er bij het afsluiten van de persoonlijke lening rekening mee dat er eventuele kosten zijn bij vervroegd of versneld aflossen, dus sneller dan u in eerste instantie was overeengekomen met de geldschieter. Controleer voor de zekerheid ook de voorwaarden bij overlijden en ga na of het overlijdensrisico kan worden afgedekt. Het merendeel van de geldschieters zal bij overlijden het openstaande saldo van de persoonlijke lening kwijtschelden, maar dit geldt niet voor allemaal.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here