Leg je eigen tuin aan

0
1164
blog placeholder

Hoe te beginnen?

Het begint bij nadenken, nadenken over wat je mooi vindt en wat niet, wat is belangrijk in een tuin en wat is “slechts” handig, maar geen must. Je kunt dit natuurlijk doen door stevig te gaan zitten nadenken, maar je kunt ook ideeën opdoen en deze zelf tot een ontwerp maken of dit laten doen. Verzamel je ideeën op een moodboard. Waar doe je zoal ideeën op?

·         Internet: zoek op aangelegde tuinen (allerlei soorten), natuurtuinen, natuurgebieden en verzamel de plaatjes die je aanspreken

·         Tuinbeurzen /siertuinen /  tuincentra: bezoek ze zonder iets te kopen en maak plaatjes van hetgeen je mooi, leuk, ontroerend vindt

·         Pak de fiets of ga wandelen:  loop in de buurt of andere wijken in de omgeving en geef je ogen goed de kost. Muurtjes, haagjes, stenen of bomen … fotografeer wat in het oog springt.

 

Als je alles bij elkaar op het moodboard hebt staan kan het zomaar een allegaartje zijn. Daar is een moodboard goed voor. Zet vervolgende de volgende stap…

 

Doel van de tuin?

Voor de een vanzelfsprekendheid en voor de ander iets om heel nadrukkelijk over na te denken. Stel jezelf een aantal vragen om een beeld te krijgen hoe je ideale tuin eruit ziet.

Wat moet de functie of functies van je tuin worden (denk hierbij aan: speeltuin voor kinderen, lekker relaxen of zelfs iets van wellness, romantiek, spiritualiteit in de tuin bijv. feng shui, een eetbare tuin of gewoon een gezellig bloementuin of vijvertje)?
Hoe onderhoudsarm (of niet) moet de tuin zijn?
Wil je aparte hoekjes, nisjes of andere speelse effecten of juist minimalistisch?
Hoe belangrijk is privacy in de tuin?

 

Huis en tuin

En dan komt het volgende aspect … een geheel maak je door je huis qua stijl door te trekken in de tuin. Als je de vorige vragen beantwoord hebt kan je aan de hand van rondkijken in je huis, de vervolgstappen maken richting het doortrekken van de stijl van je huis naar je tuin. Denk hierbij aan kleuren, materialen, sfeer etc.

 

Aan de slag … schetsen en aanleggen!

Als je alles in beeld hebt, kan je aan de hand van een schets (let wel op dat je de juiste schaalgrootte hanteert, anders kom je verkeerd uit) de indeling maken en planten bedenken op de gewenste plekken, kleuren verwerken en de sfeer creëren die je bedacht hebt.

Maak aan de hand van schets een “boodschappenlijst” en ga winkelen. Als je een bepaald budget hebt, zorg dat je jezelf er aan houdt. Er is zoveel leuks te koop, als je niet op het geld let, kom je zomaar een stuk duurder uit.

Als je alle spullen hebt begin je bij het begin en werk vervolgens systematisch om het overzicht te houden. Ben wel realistisch, als er een vloer gelegd moet worden, maar je hebt het zelf nooit gedaan en je denkt het ook zelf niet te kunnen, huur hier dan iemand voor in (rekening mee houden in budget én de planning!).

Ø  De vloer (tegels, hout, borders etc.) en de afscheiding (hout, steen, groen etc.).

Ø  Groen geraamte opbouwen en begin bij groter(re) bomen en planten.

Ø  Invulling kleiner groen, bloemen etc. (denk ook aan hoe groot planten worden!)

Ø  Aankleding (tuinset, accessoires, beelden en evt. eyecatcher)

 

Als je denkt klaar te zijn, laat dan even alles voor wat het is, geniet en laat even alles bezinken. Bekijk naar een week of wat nog een keer of je je er prettig voelt of dat je toch nog wat nuances aan wilt brengen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here