Koninginnedag

0
904
blog placeholder

Koninginnedag is in Nederland een nationale feestdag waarop de verjaardag van de koningin word gevierd. Vreemd is, echter, dat onze huidige koningin Beatrix niet jarig is op 30 april maar dan toch haar verjaardag groots wordt gevierd. Dit komt doordat koningin Juliana, de moeder van Beatrix, wél jarig was op 30 april en tijdens de regeerperiode van koningin Beatrix is deze dag gewoon aangehouden. Toch is 30 april wel een bijzondere dag voor koningin Beatrix omdat zij in 1980 op die dag is ingehuldigd tot vorstin van Nederland.

 

Tijdens de 3 verschillende regeerperioden zijn er verschillende manieren geweest om deze dag te vieren. Tijdens de periode van Wilhelmina heette Koninginnedag eerst nog Prinsessendag, omdat Wilhelmina nog geen koningin was maar prinses. De feestdag werd toen nog gehouden op 31 augustus, de verjaardag van Wilhelmina, en was bedoelt om de burgers wat meer met elkaar in aanraking te laten komen. Toen Juliana aan de macht kwam werd Koninginnedag voortaan gehouden op haar verjaardag, de huidige 30 april. De vorstin ging steeds meer deelnemen aan deze feestdag en ook steeds meer werkgevers besloten om deze dag arbeidsvrij te maken. Juliana werd elk jaar gehuldigd op Paleis Soestdijk door een bloemenhulde te brengen aan de vorstin. Na een aantal jaar werd Koninginnedag zo populair dat het via de nationale TV gevolgd kon worden. Toen Beatrix in 1980 aan de macht kwam heeft ze besloten om haar verjaardag niet op 31 januari te vieren maar gewoon op 30 april te houden. Dit omdat het in januari vaak koud en nat is en het in april al vaak mooi lenteweer is. Koningin Beatrix heeft ook besloten dat ze niet wilde dat haar burgers naar haar kwamen om het feest met haar te vieren maar ze trok het land in. Elk jaar doet de koningin een andere plaats aan waar dan een grote stoet door de stad trekt. Hierbij proberen zoveel mogelijk leden van het Nederlandse koninklijke huis aanwezig te zijn. Ook zijn er in veel steden braderieën en rommelmarkten waar vooral de jeugd geld op probeert te halen. 

 

Veel grote steden in Nederland proberen met Koninginnedag zoveel mogelijk bezoekers naar hun feesten te trekken. In Eindhoven en Amsterdam zijn bijvoorbeeld grote openlucht feesten waarvoor geen entree voor betaald hoeft te worden. Vooral de jongeren van 16-25 jaar maken hier vol op gebruik van omdat ze toch vrij zijn op deze dag en het er dus maar eens goed van nemen. Vaak beginnen deze feesten al op de avond voor Koninginnedag, de koninginnenacht.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here