Kinderen: zand in de ogen en knikker in de neus

0
2467
blog placeholder

Het gebeurt vaak dat kinderen iets in hun ogen krijgen. Ze weten nog niet goed wat de gevolgen zijn van het gooien met zand. Maar ook door de wind kan er zand in de ogen komen of een mug of een vliegje. Dat kan erg vervelend en pijnlijk zijn. In de meeste gevallen is het niet nodig om actie te onderneme, want door het huilen en de daarbij komende tranen stroomt het zandkorreltje of het vliegje wel weg. Het is een perfect systeem van het oog te gaan tranen als er iets inzit. Daardoor reinigt het oog zichzelf. In ernstige gevallen is het wel nodig om er wat aan te doen om infectie te voorkomen. Dan is het wel nodig om het goed te doen en irritatie van het oog te voorkomen.

Laat het kind gaan liggen. Was allereerst je handen en probeer voorzichtig met je vingers de ogen open te houden. Kun je het niet met je vingers weghalen, doe het dan voorzichtig met een steriel gaasje.
Als dat niet goed lukt, spoel het oog dan voorzichtig uit met een beetje water en laat het kind flink knipperen met de ogen. Gebruik geen harde en scherpe  hulpmiddelen, maar ga naar de arts als het echt niet weggaat.

Knikker of steentje in de neus

Omdat kinderen altijd aan het experimenteren en uitproberen zijn, kan het zijn dat ze kleine voorwerpen als knikkers en steentjes in hun neus stoppen. Ook dit kan erg vervelend aanvoelen en niezen, jeuk of pijn opleveren. In het algemeen zal het lichaam ook hiervoor een goede reactie geven: niezen, waardoor het voorwerp eruit geniesd zal worden. Gaat het kind niet niezen, probeer dan zijn neus te snuiten. Ook hier geldt: lukt het niet, ga dan niet zelf met een scherp voorwerp de neus in, want dan loop je meer kans om het voorwerp verder te duwen dan dat je het eruit krijgt. In dat geval zul je naar de arts moeten gaan.

Verslikken, voorwerp in de luchtwegen

Wanneer er iets in de luchtwegen schiet, bijvoorbeeld een stukje appel, dan reageert het lichaam door te gaan hoesten en zal het stukje appel eruit gehoest worden. De situatie wordt ernstiger als het stukje de luchtpijp blokkeert en het kind niet meer ademen kan. Dan moet er snel en accuraat gehandeld worden:
 
Zet het kind voor je met de rug naar je toe, zijn hoofd iets naar beneden. Sla met de vlakke hand 3 of 4 keer op de rug tussen de schouderbladen.

Lukt dit niet, leg dan je hand tussen navel borstbeen van het kind en duw krachtig zo’n 10 keer naar binnen/boven toe. Bij zuigelingen en peuters is dit niet de juiste methoden, omdat de inwemdige organen dan schade oplopen.
Als het niet lukt, ga dan zo snel mogelijk naar de Eerste Hulp of arts.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here