Kinderangsten

0
962
blog placeholder

Angst bij peuters

Of een angst irrationeel is hangt af van de leeftijd en het ontwikkelingsniveau van het kind. Dat een kind van 2 jaar bang is om op het toilet te gaan zitten is iets wat veel voorkomt en meestal snel af te leiden is. maar als een kind van 8 nog steeds bang is voor een toilet is irrationeel. Peuters zijn vaak bang voor eenvoudige dingen, zoals: geluiden, schaduwen, dieren, als hun moeder uit beeld is, meestal vlak voor het slapen gaan.

Angst bij kleuters

Ook kleuters kunnen bang zijn voor eenvoudige dingen. Dit zijn dan dingen, die ze gezien hebben, of van de TV kennen zoals: dieren, schaduwen, monsters en spoken, bang om te verdwalen, bang voor doodgaan van ouders en bang om te gaan slapen.

Angst bij schoolkinderen

Bij schoolgaande kinderen worden met de uitbreiding van hun wereld en kennis, ook de dingen waar je bang voor kunt zijn, groter. Bijvoorbeeld: scheiding van ouders, oorlog, bang om gepest te worden, bang om je vriend te verliezen, inbrekers en nieuwe situaties.

Angst bij pubers

De angsten van pubers hebben veelal te maken met zichzelf en hun ontwikkeling naar volwassene. Bijvoorbeeld: angst om afgewezen te worden, angst om er niet goed uit te zien, angst om de foute kleding aan te hebben of de foute dingen te doen. Bang, dat de verkering uit gemaakt wordt. Verder angst voor inbrekers, nieuwe situaties (verandering van school) en scheiding van ouders.

Bij veel kinderen kan de angst ook toenemen als er zich een nieuwe situatie voordoet. Zoals een nieuwe baby, verhuizing en echtscheiding. Ook kan de angst, die er  allang niet meer was, door een plotselinge gebeurtenis (trigger) ineens weer zijn. Bijvoorbeeld, iets aanraken wat te heet is of achtervolgd worden door een hond.
Het ene kind is banger uitgevallen dan het andere kind. Dat hangt zowel van de leeftijd als het temperament van het kind af.

Enkele tips om met de angsten van het kind op te gaan

Respecteer de gevoelens van het kind. Het is niet goed om het kind te vernederen met woorden als: je bent een baby als je daar bang voor bent. Ook negeren is niet handig. Dan denkt het kind, dat je hem niet serieus neemt. 
Je kunt er het beste over praten, waar is hij precies bang voor en wat zou je kunnen doen om er overheen te komen.
Wees niet te overbezorgd door alles te vermijden waar hij bang voor is. De meeste angsten zijn tijdelijk en gaan langzamerhand weer voorbij.
Niet over-reageren. het is de bedoeling, dat de angst voorbijgaat en niet, dat er volop aandacht aan wordt besteedt.
Ondersteun het kind, zodat hij zijn angsten leert beheersen. Als het kind bang is voor de eerste dag op de nieuwe school, kun je op een empatische manier zeggen, dat je begrijpt, dat hij een beetje bang is, maar dat hij zich al een stuk beter zal voelen als hij eenmaal in de klas is een vrienden kan maken.
Het kind geruststellen is en zijn angst benoemen is meestal al genoeg om hem weer moed te geven om verder te gaan. Als het kind wat ouder is, is het ook goed om hem te leren, dat je je angsten niet altijd moet vermijden, maar beter is ze te overwinnen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here