Katten en de nieuwe baby

0
916
blog placeholder

Als de kat al een tijd in je gezin is, dan is het huis zijn territorium en zal hij gewend zijn aan een dagelijkse routine en aandacht van de mensen, die er al wonen. De kat hoort bij het gezin. Wanneer er een nieuw gezinslid bij komt, ook al is het een baby, dan zal dat zijn dagelijkse routine verstoren. Het huis en de mensen horen bij de kat. In tegenstelling tot honden zullen katten vrijwel nooit agressief op een baby reageren. Ze zullen eerder de warmte van het bedje of de kinderwagen opzoeken en erbij gaan liggen slapen. Ook dat kan bij een kleine baby gevaar opleveren, als de kat te dicht bij het gezichtje van de baby gaat liggen.
Katten zijn gevoelige dieren, merken direct nieuwe dingen op en hebben hun territorium, waar ze geen afstand van zullen willen doen. Bij de komst van een baby komen er nieuwe geluiden en gewoontes in huis. De mensen zullen minder tijd en aandacht aan de kat besteden en meer aan de baby. De kat krijgt een verbod voor de babykamer. Sommige katten zullen zich terugtrekken van die extra drukte en een ander plekje zoeken, maar er zijn katten, die op hun eigen sluiperige manier steeds weer die babykamer zullen opzoeken. Zeker als ze gewend waren om er dagelijks een poos te zijn. Ze kunnen zelfs in hoekjes gaan plassen om hun geur achter te laten en daarmee te zeggen, dat de baby de indringer. Om de kat voor te bereiden op een andere gang van zaken: de komst van de nieuwe baby en daarmee de nieuwe gewoontes in huis, kun je aan de volgende dingen denken:

  * Laat niet toe, dat de kat boven komt, of in ieder geval niet in de kamers, die bedoeld zijn als baby- of kinderkamer.

  * Geef je kat een eigen plek, waar hij graag ligt te slapen. Begin hier al mee, voordat de baby er is.

  * Veel katten houden niet van het geluid van huilende baby’s. Wordt de kat onrustig, troost dan niet alleen de baby, maar tegelijkertijd ook de kat.

  * Laat nooit toe, dat een kat in de kinderwagen of babybedje gaat liggen. Als de baby lekker warm is, zal de kat er graag tegenaan gaan liggen             en erger: er op gaan liggen.

Als de baby er eenmaal is, is het niet nodig de kat steeds uit de kamer te verwijderen. Als je met de baby bezig bent is het handig om de kat te laten wennen aan de nieuwe huisgenoot, zijn geur en  geluiden. Laat hem rustig ruiken en wennen aan de baby. Laat hem niet van de flessenvoeding of ander babyvoeding likken. Laat de kat steeds merken, dat hij zijn eigen bakje met eten heeft.
Over het algemeen zijn katten veilige huisdieren voor baby’s en kleine kinderen. Vooral als je je de basisregels voor hygiëne houdt. Likken aan het gezichtje van de baby en zijn eten zijn niet gezond.

Ben je van plan een kat aan te schaffen na de geboorte van de baby, let dan op de volgende aspecten:

  * Neem een kat, die gewend is met kinderen om te gaan en waarvan bekend is, dat ze niet snel krabt of bijt.
  * Als je een kitten wilt nemen, bedenk dan goed, dat dat je wat extra tijd gaat kosten om zindelijk te maken en op te voeden, voor zover dat mogelijk is bij een kat: waar mag de kitten wel of niet komen. Let erop, de deur van de babykamer steeds goed dicht te doen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here