Joods Vilnius

0
1104
blog placeholder

De Joodse gemeenschap van Vilnius bestaat al sinds de dertiende eeuw. De klassieke Litouwse Jood (ook wel Litvak genoemd) staat in de folklore bekend om de voorliefde voor educatie, als recht door zee met een goede dosis humor. De Joodse gemeenschap werd rond 1323 in Vilna gevestigd, zoals de hoofdstad van Litouwen in de Joodse cultuur nog steeds genoemd wordt.

In de achttiende eeuw stond Vilna bekend als de mondiale hoofdstad van de traditionele religieuze leer en werd ook het Jeruzalem van Litouwen of het Jeruzalem van het Noorden genoemd.

Tussen de twee wereldoorlogen in, Vilnius stond toen onder Pools bestuur en werd Wilno genoemd, was de stad een wervelend centrum van moderne Jiddische cultuur en onderwijs. Binnen een paar jaar werd 94% van de 250.000 Joden in Litouwen vermoord door de Duitsers, het hoogste percentage genocide-slachtoffers in heel Europa. Er zijn ook weinig historische gebouwen uit deze periode bewaard gebleven. De stad Vilnius werkt aan het herstel en behoud van een aantal markante plekken in de stad, samen met de kleine gemeenschap van ongeveer 5.000 Joden die nu nog in Vilnius wonen.

Een aantal plaatsen die zeker de moeite van een bezoek waard zijn als men Vilnius bezoekt zijn:

Het Centrum voor Tolerantie (Naugarduko 10/2)

Dit centrum is gevestigd in een oud gebouw waar vroeger het Joods Theater en de vooroorlogse sportvereniging Macabi hun intrek hadden. Het centrum verzorgd tal van activiteiten, waaronder tijdelijke exposities, culturele bijeenkomsten, symposia en lezingen.

Het Holocaust Museum (Pamenkalnio 12)

Hoewel veel kleiner dan de musea in Jeruzalem en Washington DC is dit een plek die bezocht moet worden door diegenen die werkelijk willen weten wat zich tijdens de tweede wereldoorlog in Litouwen heeft afgespeeld. Het museum geeft ook een goed beeld van de verschillende belangrijke historische figuren binnen de Joodse gemeenschap.

Chabad Lubavitch Centrum (Saltiniu 12)

Dit bruisende centrum, met een synagoge, werkt aan een aantal projecten met als doel voorlichting te geven over de Joodse gemeenschap en het in stand houden van de cultuur van de nu nog kleine groep in Vilnius. Dit is ook de enige plaats in de stad waar een Kosher maaltijd kan worden gegeten. Zij verstrekken ook maaltijden aan hen die hulp behoeven.

Synagoge (Pylimo 39)

De synagoge draagt de kenmerken van de Joodse Verlichting in zich met haar uitzonderlijke koor. Deze kunstvorm stond in de tijd dat het werd gerealiseerd bekend als zeer modern en verwijst ook duidelijk naar de assimilatie van de gemeenschap in de stad.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here