Jack Russel terriër

0
951
blog placeholder

Rasbeschrijving

De Jack Russell terriër is een Engelse terriër die gekend is als ‘jacht’ terriër .

De hond moet langer zijn dan hoog. De schofthoogte ligt tussen 25 en 30 centimeter. Het gewicht van de hond bedraagt circa 1 kg per 5 cm schofthoogte en de goed ontwikkelde spieren zijn duidelijk zichtbaar.
De vacht van de Jackrusselterriër is ruw of glad of broken (tussen de twee in). De vacht is overwegend wit met eventueel zwarte en/of tankleurige tekeningen. De tankleurige tekeningen kunnen variëren van licht tot donkerder van kleur.
Indien de Jack Russel terriër even lang dan hoog is en een ranker van bouw, spreekt men tegenwoordig van een Parson Jack Russel terriër. De Parson Jack Russell terriër staat ook hoger op zijn benen.

Karakter

Jack Russel terriërs zijn lieve, vrolijke, intelligente, levendige, een beetje koppige en temperamentvolle honden. Binnenshuis zijn het goede gezellen. De Jack Russel terriër is een zeer trouwe vriend en hij schiet over het algemeen goed op met kinderen, zeker als ze ermee zijn op gegroeid . Hij kan ook goed overweg met andere huisdieren. Een gezonde Jack Russell in goede conditie is bijna onvermoeibaar. Hij heeft dus graag veel beweging. Ze zijn zeer leergierig en je kan ze dus met het nodige geduld veel aanleren.

Door hun soms koppige temperament is het zeer belangrijk dat de Jack Russel terriër al op jonge leeftijd gesocialiseerd wordt en een strenge en consequente opvoeding krijgt.

Ontstaan van het ras

De naam Jack Russell danken deze honden aan Dominee John Russell (alias Jack) die in het dopje Swymbridge in Devon, Engeland woonde. Hij jaagde graag op vossen en otters en hij had een terriër nodig die ondergronds kon werken. Hij heeft dan ook zijn hele leven lang deze terriër proberen te fokken. Hij werd geboren in 1793 en leefde tot 1883. Ook nu nog, ruim 130 jaar later, wordt de Jack Russell nog steeds in Engeland gebruikt bij de vossenjacht. De Jack Russell werd dus oorspronkelijk gefokt om vossen en otters uit hun holen te drijven tijdens de jacht. In Groot-Brittanië is lang tegengewerkt om het ras te erkennen uit schrik voor het teloor gaan van de werkeigenschappen van de Jack Russel terriër ten koste van het ‘showkweken’. Uiteindelijk werd in Australië, een grootkolonie van Groot-Brittannië, de erkenning van het ras een feit.

Praktische info voor het houden van de Jack Russell terriër

De Jack Russell terriër kan tot van 15 tot 18 jaar oud worden. Hou er dus rekening mee als je een Jack Russell in huis haalt dat dit voor een langere termijn is.
Het is een kleine speelse hond die niet overdreven veel eet. Hij heeft ook geen uitgebreide verzorging nodig.

Een goed opgevoede Jack Russell is aangenaam gezelschap en een trouwe vriend. Wees daarom consequent en streng maar rechtvaardig bij het opvoeden. Je krijgt er dan een berg kameraadschap voor terug.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here