Is het veilig om op het internet te shoppen?

0
987
blog placeholder

Op het internet is letterlijk alles te koop, van verre reizen tot een gouden sieraad. Tegenwoordig word hier dan ook veelvuldig gebruik van gemaakt, maar is het verstandig om uw gegevens online achter te laten?

Wanneer u op een site besluit iets aan te schaffen en dit online wil betalen is het verstandig om de volgende zaken te controleren: Is de betaalpagina beveiligd? Bovenaan in de adresbalk staat het adres van de betreffende website http://vulmaarin.nl. Wanneer de betaalpagina beveiligt is moet er het volgende staan https:/vulmaarin.nl. U ziet dat het begin van het adres is gewijzigd en er een s bij is gekomen.

Die s staat voor Secure Socket Layer. Dit houdt kort gezegd in dat de informatie versleuteld word, zodat dit niet leesbaar is.

Verder zal er onderaan in de hoek van de pagina een hangslotje of sleuteltje te zien moeten zijn. Als u hier op dubbelklikt is er informatie zichtbaar over het beveiligingscertificaat.

Natuurlijk zijn er verschillende betaalmogelijkheden mogelijk, echter niet alle verkoopsite’s bieden alle mogelijkheden aan.

Hier zijn een aantal mogelijkheden:

Creditcard:

Wanneer u met een creditcard wilt betalen dient de verkoopsite altijd tijdens het proces te vragen om uw CVC code (driecijferige code achterop uw creditcard), dit zijn ze verplicht. Erg interessant is het feit dat de creditcard maatschappij alles wat u met uw creditcard aanschaft automatisch verzekerd. Mocht het dus gebeuren dat uw aanschaf niet geleverd word, dan kunt u de transactie terug laten draaien.

Overschrijving:

Wanneer u met overschrijving wilt betalen zou de verkoper u niet moeten vragen om uw bankgegevens. Immers heeft u alleen de verkopers bankgegevens nodig.

PayPal:

Dit is een Amerikaans bedrijf dat zich heeft gespecialiseerd in Internetbetalingen. Hier kunt u zich gratis aanmelden. Wanneer u een creditcard bezit hoeft u slechts eenmaal deze gegevens in te vullen (Creditcard bezit is niet perse noodzakelijk) Vervolgens kun je bedragen op je PayPal rekening storten en ermee betalen. Je kunt dan dus voortaan online betalen zonder je creditcard-gegevens te hoeven gebruiken. Ook kunnen bedrijven of particulieren geld op je PayPal rekening storten.

Ideal:

Dit is een samenwerkingsverband tussen de ING Bank, Postbank, Rabobank en ABN AMRO Bank. Hiermee kunt u direct vanaf uw bankrekening  betalen zonder eerst het bedrag, rekeningnummer en omschrijving in te voeren.

Er zijn nog meerdere betalingsmogelijkheden wat door webwinkels word aangeboden, echter gaan die niet via internet. Dit zijn onder andere de mogelijkheid van een eenmalige machtiging, onder rembours, acceptgiro etc.

Er zullen altijd kwaadwillende personen zijn, echter kan er op een beveiligde site weinig mis gaan en is het online shoppen te leuk om aan u voorbij te laten gaan.

 

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here