Hygiëne en alles wat je daar over moet weten

0
830
blog placeholder

Het Mexicaanse griepvirus kan nog 2 tot 4 uur actief blijven buiten je lichaam. Dat is dus enorm lang, als je bedenkt wat je allemaal doet in 2 tot 4 uur: wat je allemaal beet houdt, wie je begroet met een hand, een kus of een knuffel, of hoe vaak je even aan je mond zit of je neus in die tussentijd.

Handen wassen

Het belangrijkste is dan ook om regelmatig je handen te wassen, het liefst met desinfecterende zeep. Daarnaast kun je ook nog gel gebruiken dat je handen desinfecteerd en zijn er doekjes waarmee je je handen kunt reinigen, wanneer er even geen kraan in de buurt is. Natuurlijk hoeft dit niet elke vijf minuten, want je kunt het ook overdrijven, maar na een toiletbezoek, na het hoesten, na het schoonmaken, voor het koken, eten snijden, of boterham smeren en nadat je bijvoorbeeld naar de supermarkt (of een andere plek waar verschillende mensen aan openbare dingen zitten, zoals in dit geval aan tijdschriften, andere producten, en het winkelwagentje) bent geweest is geen overbodige luxe.

Hoesten 

Wanneer je hoest of niest is het belangrijk om zakdoekjes te gebruiken. Sommige mensen doen dit bijvoorbeeld in hun hand, maar vergeten daarna hun handen te wassen of hebben daar de gelegenheid niet voor. Op die manier geef jij jouw bacteriën gemakkelijk door aan iemand anders. Hetzelfde geldt voor een stoffen zakdoek die je meerdere keren gebruikt. De bacteriën stapelen zich op en als je de doek daarna weer vastpakt voor de volgende nies, zitten ze aan je handen.
Heb je nou even niet zo snel iets bij de hand, hoest dan in je elleboog in plaats van in je hand. Je elleboog komt minder snel in contact met anderen.

Bepaalde plaatsen een bron van bacteriën.

Sta je er wel eens bij stil dat bepaalde plaatsen een bron van bacteriën zijn? Wat dacht je van je deurklinken, de doortrekker van het toilet, de kraan, je toetsenbord, je telefoon of je muis? Desinfecteer deze plaatsen dan ook regelmatig, want vaak zitten er verschillende mensen aan op een dag. En helemaal als je veel gasten hebt gehad op een dag, is het echt niet verkeerd om daarna even met een desinfecterend doekje over de deurknoppen te gaan, want voor hetzelfde geld was er iemand niet helemaal fit.

Logische dingen

Daarnaast zijn er natuurlijk nog een aantal dingen die voorzich spreken, zoals dagelijk douchen, eten niet onafgedekt en buiten de koelkast laten liggen, regelmatig dekbedden en slopen vervangen. Regelmatig schone kleding aan doen, ook vooral als je thuis komt van werk of school.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here