Houten vloeren

0
1019
blog placeholder

Hout is een favoriete vloerbedekking. Het straalt warmte uit, past bij elke woonstijl en in elk budget.

 

Parket

Een parketvloer bestaat uit smalle stroken hout die minimaal 6mm dik zijn en op een ondervloer van triplex of spaanplaat worden gelijmd en gespijkerd. De vloer kan in allerlei patronen worden gelegd en is gladder dan een planken vloer. Meestal wordt parket glanzend afgewerkt. Traditioneel parket moet nog geschuurd en behandeld worden. Voorbewerkt parket kan na het leggen meteen belopen worden. Een parketvloer is in verhouding meestal goedkoper dan een planken vloer.

Soorten parket zijn:

–         Strokenparket – Dit zijn stroken hout die met mes en groef aan elkaar bevestigd zijn. De vloer heeft daarom geen zichtbare spijkergaatjes. Dit parket kan in blok of visgraatpatroon gelegd worden maar meestal wordt het in een recht patroon gelegd. Deze vloer kan ook met een vellingrandje worden geleverd. Dan ontstaat er een v-groefje tussen de delen.

–         Fineerparket – Deze vloer bestaat uit een onderlaag met een laagje massief hout er bovenop. Een nadeel van deze vloer is dat hij niet geschuurd kan worden en dus een beperkte levensduur heeft. Voor mensen die niet veel geld te besteden hebben is dit een betaalbare vloer en hij is bovendien makkelijk te leggen.

–         Lamelparket – Deze vloer bestaat uit drie lagen hout die een bovenlaag heeft van massief hout dat 3mm dik is. De onderlaag is meestal van mdf daarom werkt deze vloer minder dan andere soorten parket. Deze vloer is makkelijk zelf te leggen.

–         Tapisparket – Bestaat uit korte delen die in veel verschillende vormen kan worden gelegd. Het is een altijd gladde, duurzame vloer. De vloer is prijzig en bewerkelijk door de legmethode. Bij het leggen worden de deeltjes op een tussenvloer van triplex of spaanplaat gelijmd en gespijkerd. De spijkergaatjes worden dichtgesmeerd met vloeibaar hout en daarna geschuurd.

–         Mozaïkparket – Wordt vaak gebruikt voor dansvloeren en bestaat uit massief houten strookjes die een blokvorm hebben en kruislings op elkaar worden geplaatst. Het parket wordt verlijmd op de ondervloer. Er ontstaat een mozaïkpatroon. De blokken zijn 12 tot 16 cm maar het is ook op panelen te koop. De panelen kunnen sneller worden gelegd. Voordelen zijn dat de vloer stevig is en hij is niet zo duur. Nadelen zijn: De ondervloer moet heel vlak zijn en de vloer kan niet mee met een verhuizing.

–         Kopshoutenvloer – Bij deze vloer kijk je tegen de kopse kant van het hout en niet tegen de zijkant. Voordelen zijn: Het is een sterke vloer, geeft een betere geluidsisolatie dan andere vloeren van hout. Het is een bijzondere vloer en daarom een blikvanger. Nadeel: Het is een bewerkelijke vloer en daardoor duur.

–         Massieve plankenvloeren – Bestaan uit delen vanaf 1,5 cm dik en ze zijn verkrijgbaar in verschillende breedtes. Hoe breder de delen hoe duurder de vloer. Planken zijn nieuw of oud verkrijgbaar, ze gaan lang mee en worden steeds mooier. Omdat de naden tussen de planken goed zichtbaar zijn oogt een planken vloer stoerder dan een parketvloer.

 

Kenmerken van de kwaliteit van een houten vloer:

 

–         Kijk of de vloer beschadigd is.

–         Hout van goede kwaliteit is overal even hard. Controleer het hout op zachte plekken.

–         Het hout mag niet zijn verkleurd.

–         Er mogen niet te veel knoesten in zitten.

–         Minder tekening (nerf) in het hout betekent een betere kwaliteit.

 

Een houten vloer werkt altijd. De vloer kan gaan kieren of hij gaat bol staan. Dat komt doordat de luchtvochtigheid wisselt. In de zomer is de luchtvochtigheid hoger dan in de winter.

 

Vloerverwarming onder een houten vloer is mogelijk maar niet energiezuinig. Omdat hout isoleert geeft het de warmte niet goed door.

 

Een houten vloer is zwevend en vast te leggen. Als de vloer wordt vastgelegd wordt hij bevestigd op een tussenvloer met lijm of spijkers. De vloer werkt dan minder.

Een zwevende vloer ligt los op de ondervloer met een isolerende tussenlaag. De vloer is geluidsisolerend en verhuisbaar. De delen kunnen wel gaan werken en de vloer kan gaan kraken als je er over heen loopt. De ondervloer moet egaal en droog zijn.

 

Een houten vloer kan in de lengte (laat de ruimte langer lijken) of in de breedte (laat de ruimte breder lijken) gelegd worden. Een vloer die diagonaal is gelegd zorgt voor een ruimtelijk effect. De vloer kan worden afgewerkt met plinten.

 

Let bij het kopen van een houten vloer op het FSC keurmerk. De bossen waar wordt gekapt blijven bestaan. Er worden weer nieuwe bomen geplant.

 

Verschillende manieren om een houten vloer af te werken zijn:

 

Was – Dit accentueert de kleur van het hout en het trekt in het hout. Als de vloer met was is behandeld dan kan hij niet meer worden gelakt. De vloer kan niet met water worden gereinigd omdat er dan lelijke kringen ontstaan. Vieze plekken kunnen worden gereinigd met parketreiniger. Daarna kan de schoongemaakte plek weer in de was gezet worden. Looppaden regelmatig boenen en 2 keer per jaar de vloer helemaal onderhanden nemen.

 

Olie – Trekt ook in het hout en laat het er natuurlijk uit zien. Olie versterkt de hout en nerfstructuur. Ook deze vloer kan later niet meer worden gelakt. De vloer kan worden gereinigd met een speciaal schoonmaakmiddel (houtzeep) in het water. Dit brengt een beschermlaagje aan. De looppaden moeten geregeld bijgewerkt worden met olie.

 

Hardwaxolie – Deze olie dringt diep in het hout en zorgt voor een duurzame laag. Het zorgt voor een stroef oppervlak en geeft een mat effect. De vloer verkleurt niet door de zon en behoudt lang zijn natuurlijke kleur. Vochtig dweilen en een speciaal reinigingsmiddel gebruiken. Onderhoudswas gebruik je voor de looppaden. Deze afwerking is ook geschikt voor vloeren in vochtige ruimten.

 

Houtzeep – Dit is geschikt voor naaldhout. Het geeft geen bescherming maar het laat het hout zijn natuurlijke kleur behouden. Regelmatig onderhouden met zeep. Een vuile vloer kan worden schoongemaakt met een intensief schoonmaakmiddel waarnaar de vloer weer kan worden behandeld met zeep.

 

Lak – Het is de sterkste bescherming van een houten vloer. Een gelakte vloer kun je schoonmaken met water en een schoonmaakmiddel. Hij kan niet onzichtbaar plaatselijk worden hersteld maar voor het mooiste resultaat moet de vloer helemaal opnieuw worden gelakt.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here