Hoofdpijn is een veel voorkomende kwaal. De meeste mensen hebben wel eens last van hoofdpijn. Er zijn verschillende soorten hoofdpijn zoals spanningshoofdpijn, migraine, clusterhoofdpijn, hoofdpijn door medicijngebruik en andere oorzaken. Het is een feit dat hoofdpijn je behoorlijk kan belemmeren bij je dagelijkse bezigheden.
Soorten hoofdpijn zijn:
– spanningshoofdpijn – Dit is een lichte tot hevige hoofdpijn die voelt alsof er een band om het hoofd zit. Er kan ook pijn in de nek of bij de slapen voorkomen. De pijn kan zelfs misselijkheid veroorzaken.Tweederde van de mensen heeft er wel eens last van en het komt bij alle leeftijden voor. Heel soms kan deze hoofdpijn chronisch zijn. Het kan worden veroorzaakt door: stress, verkrampte spieren, slechte houding.
– Migraine – Er zijn verschillende soorten migraine. Niet alleen volwassenen hebben migraine het kan ook bij kinderen voorkomen. Bij kinderen duurt een aanval korter. Een aanval kan van een paar uur tot wel drie dagen duren. Migraine uit zich in een hevig kloppende hoofdpijn meestal aan één kant van de schedel, soms in het hele hoofd. Een aanval gaat vaak samen met overgeven en misselijkheid. Vaak kunnen mensen niet tegen licht en geluid. Een aanval kan door een combinatie van factoren ontstaan door bijv. onregelmatig eten, voedsel (rode wijn, zoetstof aspartaam, oude kaas) te kort of te veel slaap, stress of juist minder stress, fel licht, menstruatie, geuren. Mensen met migraine lijden vaak ook aan spanningshoofdpijn omdat de nek en schouderspieren te veel zijn gespannen.
– Medicijnen – Meestal wordt tegen de pijn een pijnstiller genomen maar de bijwerking van deze pijnstillers is vaak hoofdpijn. Door het nemen van pijnstillers kun je de hoofdpijn dus in stand houden. Je lichaam went er aan en je hebt steeds meer nodig om geen hoofdpijn te voelen.
– Clusterhoofdpijn – De hoofdpijn komt meestal bij mannen voor en treedt op in periodes. Er kunnen meerdere aanvallen op een dag voorkomen. Mensen hebben dan vaak geen rust en bonken met hun hoofd tegen de muur om de hoofdpijn niet te hoeven voelen. Een aanval kan wel tot twee uur duren. De kenmerken zijn: een éénzijdige erge pijn, verstopte neus, transpireren. De oorzaak is niet duidelijk maar het zou misschien erfelijk kunnen zijn of door seizoenswisselingen, andere weersomstandigheden, een gebrek aan nachtrust of te veel alcohol kunnen komen. Het is alleen mogelijk te proberen factoren te vermijden die een aanval kunnen uitlokken want de hoofdpijn is niet te voorkomen. Er zijn medicijnen tegen de hoofdpijn die de aantallen kunnen verminderen en medicijnen die de aanvallen bestrijden. Inhaleren van zuivere zuurstof kan ook helpen.
– Andere oorzaken van hoofdpijn kunnen zijn: koorts, verkoudheid, te veel alcohol, schommelingen in de hormoonspiegel, slecht zien, problemen met het gebit. Als de hoofdpijn meestal in het weekend komt opzetten dan kan de oorzaak liggen in het feit dat er minder koffie wordt gedronken, onregelmatiger leven en minder stress.
Factoren die een rol kunnen spelen bij het ontstaan van hoofdpijn:
– hormonen – Bij vrouwen die last hebben van migraine komt het vaak voor dat de hoofdpijn opspeelt rond de menstruatie. Deze vrouwen hebben vaak geen klachten tijdens de zwangerschap en na de overgang ook niet meer.
– Houding – Bij een verkeerde houding of stress kunnen de nek en schouders verkrampen waardoor er hoofdpijn ontstaat of erger wordt. Ontspanning of therapie kan hierbij helpen.
– Voeding – Bepaalde voeding kan hoofdpijn veroorzaken. Dit zijn bijv. kaas varkensvlees, vis, chocolade of geur, kleur en smaakstoffen. Een allergoloog kan iemand hierop testen.
– Drank – Alcohol kan hoofdpijn veroorzaken. De oplossing is minder drinken.
– Roken – Roken en meeroken kan hoofdpijn veroorzaken. Vermijd rokerige ruimten of stop met roken.
– Onregelmatig leven – schommelingen in de bloedsuikerspiegel, slecht of weinig slapen en oververmoeidheid kunnen veroorzakers zijn. Een regelmatiger leven is beter.
– Stress – Door slechter slapen, eten, verkrampt zijn kan hoofdpijn ontstaan of verergeren. Ook hier is ontspanning de oplossing.
Wat kun je doen bij hoofdpijn?
– Bij verkoudheid kan stomen helpen.
– Bij slechter zien ga je naar de opticien.
– Zorg voor een goede werkhouding.
– Neem voldoende rust en zorg voor ontspanning.
– Wees matig met koffie, alcohol en cola.
– Het bijhouden van een hoofdpijnkalender is handig om inzicht te krijgen wanneer de klachten beginnen.
– Ga daarmee naar de dokter die kan er misschien iets aan doen.
– Zorg voor regelmaat, frisse lucht en wees niet te gehaast.
– Wees voorzichtig met pijnstillers.
– Voorkom factoren die hoofdpijn uitlokken.
– Niet roken.
– Vertel aan anderen wat je hebt zodat ze begrip kunnen opbrengen als het even niet gaat.
Wanneer ga je naar de dokter?
– Als hoofdpijnklachten het dagelijkse functioneren belemmeren.
– Voor het eerst optreden van erge hoofdpijn.
– Als de hoofdpijn na middelbare leeftijd begint.
– Als de hoofdpijn steeds erger wordt die s’ochtends begint met braken en in de loop van de dag afneemt.
– Als de hoofdpijn samen gaat met slaperigheid, verwardheid, geheugenverlies, koorts, spier of gewrichtspijn.
– Wanneer je je zorgen maakt.