Hoeveel kan je verdienen in de Champions League

0
897
blog placeholder

Champions League opvolger Europa Cup I

De Champions League werd in het seizoen 1992-1993 door Europese voetbalbond UEFA ingesteld als opvolger van de Europa Cup I. Bij aanvang konden alleen de landskampioenen en de titelverdediger deelnemen, maar in 1997 werd al van dit originele concept afgeweken.

Inkomsten uit televisierechten en sponsorgelden

In de beginjaren gingen er “slechts” enkele tientallen miljoenen in deze supercompetitie om, wat in vergelijking met de Europa Cup 1 overigens al ongekend veel was. Maar de inkomsten zijn sedert toen flink toegenomen en met name de laatste jaren explosief gestegen. Per seizoen komt er momenteel ruim achthonderd miljoen euro binnen, merendeels uit de opbrengst van televisierechten en sponsorgelden. Belangrijkste sponsoren op dit moment zijn Vodafone, Playstation, Sony, Mastercard, Ford en Heineken.

Hoe besteedt Europese voetbalbond UEFA al die miljoenen

Het overgrote deel is bestemd voor de 32 deelnemende clubs. Afgelopen jaar (seizoen 2007/2008) was dat de lieve som van 588,6 miljoen euro. Daarvan is een bedrag van 308,6 miljoen bedoeld als prijzengeld. De deelnemende clubs ontvangen elk drie miljoen euro voor hun deelname en vier ton per gespeelde wedstrijd. Elke gewonnen wedstrijd levert bovendien zes ton op en drie ton voor een gelijkspel.

De winnaar van afgelopen jaar, Manchester United, verdiende op deze wijze het slordige bedrag van 23,4 miljoen euro: in de groepsfase bij aanvang 8,7 miljoen, in het vervolg daarop 11,7 miljoen en als uiteindelijke winnaar ook nog eens drie miljoen. Een uitermate winstgevende bezigheid dus.

Verdeling restbedrag

Wie goed gerekend heeft, merkt op dat er nog een “restbedrag” van 280 miljoen euro door UEFA te verdelen valt. Hoeveel elk van de betrokken clubs hiervan ontvangt, hangt af van vier factoren:

het aandeel van de nationale televisiemarkt
de behaalde eindplaats in de nationale competitie
het behaalde resultaat in de Champions League 
de resultaten behaald in de Champions League door overige teams van het betrokken land

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here