Hoe ziet een hypotheek eruit

0
839
blog placeholder

De hypotheek

Wat is nou eigenlijk een hypotheek. Een hypotheek is niks meer dan een zak geld die u leent met als onderpand uw woning, boot of een ander onroerend goed. Dit klinkt heel eenvoudig en dat is het eigenlijk ook.

 

De Aflossing

Naast de hypotheek eist een bank dat u gaat aflossen. Hierin zijn veel verschillende vormen. Dit betekent dat u op 1 of andere manier een zak geld bijelkaar rmoet sparen om over een x aantal jaren een gedeelte of de gehele hypotheek af te betalen. Veelal is het zo dat u mag kiezen hoeveel u wilt aflossen, maar er is vaak een minumum en dat verschilt per bank.

Hoe kunt u nu die zak geld bijelkaar sparen?

– Spaarhypotheek: Dit is een hypotheekvorm waarbij u een gedeelte of de gehele hypotheek bijelkaar spaart. Over het algemeen is de rente die u betaald over de hypotheek dezelfde rente die u vergoed krijgt over uw spaartegoed. Dus wanneer u een hoog rentepercentage betaald, dan is de premie op uw spaar gedeelte lager vanwege de hoge rentevergoeding. Voor mensen die houdn van zekerheid kan dit een goed oplossing zijn.

– Belggingshypotheek: Dit is een hypotheek waarbij u uw vermogen opbouwd op een beleggersrekening. Dus u bent afhankelijk van de beleggingsmarkt. Hierin zijn weer vele mogelijkheden van hoog risico tot ingebouwde zekerheden. Dit hangt af van uw wensen en uw doelstellingen. Vaak kunt u ook een eerste hogere inleg doen, zodat uw maandpremie lager is. Ook kunt u vaak geld onttrekken, dus wanneer er een goed rendement is kunt u geld opnemen, alleen wanneer het dan weer slechter gaat neemt uw vermogen ook weer sneller af, omdat het aantal aandelen ook is gezakt. Ook dit hangt weer af van uw profiel.

– De levenhypotheek: Dit is eigenlijk niks meer dan een geldopbouw waarbij u kunt kiezen uit beleggen of een combinatie van sparen en beleggen. vaak is hier het spaargedeelte niet gekoppeld aan de rente van de hypotheek. Vaak zit hier ook al een verzekering ingebouwd voor het geval u komt te overlijden. Omdat die ingebouwd zit is de premie vaak lager dan een losse overlijdensrisicoverzekering. Ook bij de spaarhypotheek zit de verzekring vaak ingebouwd. Het verschil met de beleggingshypotheek is dat de pot geld niet op een beleggerrekening wordt opgebouwd, maar in een levensverzekeringspolis.  Hierin zijn ook weer verschillende varianten, het is dan ook vaak goed om verschillende polissen uit te laten rekenen, er zijn grote premieverschillen, omdat de kosten per maatschappij anders zijn.

– De aflossingsvrije hypotheek: De naam zget het al zonder iets erbij. vaak kan dit alleen maar volledig aflosvrij wanneer mensen overwaarde hebben. Veelal wordt er een combinatie bij een nieuwe hypotheek gemaakt van 1 van de bovenstaande variantenen een stuk aflosvrij. Dit is afhankelijk van de maatschappij. De maatschappijen hebben minimum eisen en daarboven kunt u zelf variëren afhankelijk van uw wensen.

– De overlijdensverzekering: Vaak eisen de maatschappijen dat u een gedeelte afdekt bij overlijden. Dit is om ervoor te zorgen dat er een gedeelte of het geheel bij overlijden wordt ingelost. Hierin verschillen de eisen ook weer per maatschappij en het is ook afhankeijk van uw situatie en uw wensen.

 

 

Arbeidsongeschikheids en ww verzekring: Dit is een verzekering die er voor zorgt dat u een bepaalde uitkering krijg wanneer 1 van bovenstaande situatie’s zich voordoet. Vaak is dit een optie om dit erbij te doen. De premie kan ineens betaald worden of per maand. Dit kan trouwens ook met een overlijdensrisicoverzekering. Afhankelijk van uw situatie en wensen kunt u dit doen. Vaak geven banken een kleine rentekorting wanneer u deze verzekring aflsluit.

 

afsluitprovisie:  Verschilt per bank dus shoppen kan wel wat voordeel opleveren. Vaak 1% van de hypotheeksom.

 

rentevormen:  Er zijn heel veel vormen van vast tot variabel en vele tussen vormen. Wat nu de beste is hangt geheel af van uw situatie. Een voobeeld is dat wanneer u een hoge maandlast heeft ten opzichte van uw inkomen dan is het misschien niet handig om variabele rente te nemen, of u moet verwachten dat de rente zakt. Dit is geheel aan u om te bepalen wat u verstandig vind of niet. Voor iedereen is dit anders geheel afhankelijk van de persoonlijke situatie.

 

 

Tot slot:  Zoals u ziet is er zeer veel mogelijk, alles is afhankeijk van uw situatie en het is dan ook raadzaam om meerder mensen te raadplegen. Bovendien ga eens voordat u een gesprek aangaat deze onderwerpen bijlangs, zodat u voor u zelf al weet wat u wel en niet wilt. Heeft een vraag, schroom niet en stel em. Ik hoop dat ik zo in het kort simpel heb kunnen uitleggen wat een hypotheek is. Nog als laatste, er zijn veel benamingen op de markt, maar ze komen allemaal ophetzelfde neer. Geld lenen, en een stuk aflossen met een overlijdensrisico verzekering. Veel succes bij de aankoop of oversluiting van uw hypotheek.

 

Met vriendelijke groet,

Jan de Boer

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here