Hoe kies je een hond?

0
803
blog placeholder

Je kinderen zeuren al tijden over een hond en eigenlijk staat het idee je ook helemaal niet tegen, maar wat is nou de beste keus voor je gezin?
Pitbulls hebben een slechte naam, maar is dat wel de schuld van de hond? En zo’n klein hondje dan….zijn die wel zo lief als ze eruit zien?
Bovendien is het natuurlijk ook een beetje afhankelijk van wat je léuk vindt: Ga je voor groot, ga je voor klein, kortharig of juist lang?
Hopelijk wordt je door dit artikeltje iets wijzer als het gaat om de “beste gezinshond”.

Laten we beginnen bij het begin: Een goed gezonde hond koop je natuurlijk altijd bij een goede fokker (dus niet in een achteraf steegje op een net zo duister plekje!) of bij een dierenasiel. Deze dieren hebben al de benodigde inentingen achter de rug en zijn onderzocht op afwijkingen en hun gezondheid is uitvoerig onder de loep genomen.

Maar ja…dan komt het: Wat nu?

Waarschijnlijk heb je al een ideetje in het achterhoofd wat voor soort hond je wilt: Heb je niet veel plaats in huis en in je omgeving dan begin je natuurlijk niet aan een Bordeaux dog, en als je houdt van stoer en sterk kom je niet met een Chihuahua thuis!
Helaas is de keuze van een hond vaak sterk afhankelijk van films en wordt het mede door deze kassuccessen een hype om een bepaald ras hond aan te schaffen, want wie kan zich de film 101 Dalmatiërs nog herinneren? Waarschijnlijk iedereen, want niet lang na deze film werden er waarschijnlijk ook weer evenzoveel honden aan een boom gebonden en achtergelaten in een bos. En de Boomer hondjes? En nu weer de film Beverly Hills Chihuahua? Wat ik eigenlijk probeer te zeggen is dat je je keuze niet van zoiets moet laten afhangen, dat voorkomt teleurstellingen later. Maar goed, de beste gezinshond bestaat natuurlijk niet echt want je moet je echt voorbereiden op aanpassingen in het gezin door de komst van een hond.

Houd rekening met:

Langharige honden = Erg leuk (denk aan o.a. Golden Retriever, Schotse Collies, Berner Sennen) maar zo’n langharige vacht eist wel wat verzorging hoor! En vergeet niet: dat wordt extra stofzuigen.Boxers = Heel lief en perfect voor een gezin, maar Boxers staan er om bekend dat deze behoorlijk kunnen kwijlen.Rottweilers, Dobermann zijn ook prima, maar dulden over het algemeen maar één baas in huis en dat zou misschien nog wel eens problemen kunnen opleveren.De kleinere hondjes zoals o.a. Maltezer, Chihuahua of poedel zijn natuurlijk schattig, maar kunnen venijnig uithalen (jaja..de kuitenbijtertjes dus) en kunnen soms onvoorspelbaar reageren. Bovendien zijn dit echte gezelschapshonden en moet je je hond wel eens een uurtje alleen laten….grote kans dan dat je boze buren op de stoep krijgt die helemaal horendol worden van het gejank.Natuurlijk weet je met grotere honden dat zij wel wat extra beweging nodig hebben (alleen een wandelingetje per dag rondom je huizenblok is echt niet genoeg) en een lange strandwandeling is dan perfect voor je hond.Woon je in een flat op 4 hoog zonder lift? Dan is het misschien geen goed idee om een grote hond aan te schaffen. Afgezien van het feit dat het voor een hond helemaal niet zo goed is om trappen te lopen is een klein flatje waarschijnlijk ook niet de beste keus voor een grote hond.
Laat je goed voorlichten, doe geen impulsieve aankopen, probeer de vóórs en tegens tegen elkaar af te wegen en laat je niet verleiden door vertederende films met net zo vertederende honden. Op internet zijn voldoende fora te vinden waar je alles kunt lezen over diverse hondenrassen zodat je weloverwegen een keus kunt maken en later dus geen teleurstellingen zult ervaren.

Veel succes met je zoektocht naar de voor jou perfecte gezinshond en áls je eenmaal een keus gemaakt hebt heb je een vriend voor het leven!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here