Hoe kies ik de juiste psycholoog of psychotherapeut?

0
1158
blog placeholder

Je voelt je niet lekker en je bent kwetsbaar. Misschien ervaar je depressieve gevoelens, angst, verdriet of  juist spanning. Het lukt niet om alleen of met behulp van je vrienden of familie iets aan de situatie te veranderen.

 

Op dit moment neem je de grootste stap, je erkent dat er iets aan de hand is. Waar vind ik de juiste psychotherapie?  En hoe weet ik wie ik kan vertrouwen? En de belangrijkste vraag is, welke therapie werkt? Gegarandeerd, en met resultaat? Welke therapie gaat mijn probleem zo snel mogelijk oplossen? Hoe vind ik dus de beste therapeut met de beste methode?

 

Soms krijg je een naam van de huisarts mee die je kan bellen, word je doorgestuurd naar de bedrijfscoach of krijg je de tip om een bepaalde hype uit te proberen: EMDR, EFT, mindfullness.  Een en al verwarring en je zoektocht op internet maakt het alleen nog lastiger. Je kan eerst gewoon wat vragen aan de therapeut stellen om er op deze manier achter te komen of zijn of haar manier van denken en handelen je bevalt. In plaats van iemand willekeurig uit een lijst van psychologen te kiezen op basis van de foto of het tarief, kan je dus tegenwoordig een persoonlijker manier vinden om de juiste persoon te vinden om jou te begeleiden.

Want daar gaat het om, de persoon in de therapeutjas. Zij kan wel de meest gehypte methodes aanbieden, de leukste foto hebben, of het goedkoopste tarief maar als je je na het intakegesprek nog net zo gedemoraliseerd voelt als toen je binnenkwam zal het niets worden. Ga je weg met een buikgevoel, of heb je de indruk dat je niet jezelf kon laten zien, of voel je zelfs irritaties van binnen over de vragen die gesteld waren, dan hebben jullie waarschijnlijk geen klik.  En dat is niet erg.  Wij kunnen niet allemaal met elkaar klikken.

Ga op een kennismakingsgesprek en ervaar de verbinding met  de persoon in de therapeutjas. Ervaar het of de praktijk en de manier van handelen van de therapeut jou bevalt: Voel ik me veilig? Word ik gehoord? Word ik gezien? Ben ik met respect behandeld? Ben ik geaccepteerd? Zeg ik wat ik wil zeggen, of zelfs meer? En het belangrijkste van allemaal, kan ik het bespreekbaar maken als iets mij niet bevalt?

Het gaat dus in eerste instantie om de professionele en veilige ruimte, de accepterende en niet oordelende  houding van de therapeut en het gevoel waarmee je wegloopt.

De methode waar een therapeut mee werkt is niet onbelangrijk, echter niet het belangrijkste. Techniek draagt maar 15% bij het succes van een therapietraject. De attitude en menskwaliteiten van de therapeut en het professionele kader waarin zij functioneert tellen voor de resterende 85%!

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here