Hoe ik mijn oude, zeer trage laptop weer snel kreeg.

0
1158
blog placeholder

Mijn bezoek aan de mediawinkel.

Wat een ergernis was mijn laptop van zeven jaar oud voor mij geworden! Ongelofelijk traag was hij. Hij liep al bij het minste of geringste probleem vast en ik moest hem een half uur van tevoren aanzetten om ermee te kunnen werken, want die tijd had hij nodig om op te starten. Soms had ik niet eens zin om mijn e-mails te checken, omdat me dat weer zoveel tijd kostte.

 

Ik besloot om naar de winkel te gaan en me te gaan oriënteren op een nieuwe laptop. De verkoper zei het volgende met een ingehouden lach op zijn gezicht:,, Uw computer is wel heel erg oud, mevrouw. Zeven jaar voor een computer is erg lang. Ze zijn door de fabrikanten zo gemaakt dat u er maar een paar jaar mee kan doen en dan is het op. Tegenwoordig kunnen ze maar ongeveer 3 jaar mee, dus uw computer is echt aan vervanging toe, daar kunt u niet omheen”. Na wat computers bekeken te hebben, ging ik naar huis om op het internet verder te gaan speuren naar nieuwe laptops.

Toch wilde ik het nog niet opgeven, want het ouwetje was altijd een prima computer geweest.

 

De volgende stappen.

 

U zult misschien denken dat ik van alles op mijn computer heb staan en hem nooit opschoon. Nou, dan heeft u het mis, want ik gebruik diverse programma’s om hem netjes op orde te houden.

Het eerste wat ik ging doen, is defragmenteren van de harde schijf. Dat deed ik al regelmatig, ongeveer één keer per 2 maanden, maar voor de zekerheid deed ik het nog eens. Het resultaat? Geen verschil.

Ik gebruikte mijn lievelingsprogramma CCleaner, een gratis programma om de computer op te schonen. Alle onnodige bestanden werden hiermee verwijderd en ook het register werd weer opgeschoond. Het resultaat? Geen verschil.

Ik haalde alle foto’s en muziek van de computer. Het was niet echt veel, maar alle beetjes helpen. Ook zorgde ik met behulp van CCleaner dat sommige programma’s niet automatisch zouden opstarten. Ik hoopte zo de opstarttijd te verkorten. Het resultaat? Geen verschil.

Ik haalde overbodige programma’s van de computer en scande de computer met mijn AVG virusscanner. Alles was goed, geen virus, dus ook dat kon het niet zijn.

Ik heb op forums gekeken naar oplossingen, maar daar werd ik niet veel wijzer van.

Ik kreeg van een vriend het programma System Mechanic, want wellicht zou dit programma fouten kunnen ontdekken in het register, waarna de computer weer snel zou worden. Dit programma hielp een beetje, maar al na enkele weken was het weer hetzelfde liedje. Ik werd er moedeloos van. Toch maar naar de glimlachende verkoper gaan?

 

De oplossing.
 

De conclusie na al deze handelingen was dus: er was geen verschil. Toen gebeurde er iets wat me in eerste instantie nog wanhopiger maakte, maar juist de sleutel tot de oplossing bleek te zijn.  

Ik had AVG 2011 een maand geleden gedownload. Ik wist echter niet dat dit een proefversie voor een maand zou zijn. Precies een maand later stopte AVG ermee. Ik was wanhopig, omdat de computer nu ook onbeschermd was. Ik kreeg n.l. de melding dat AVG uitgeschakeld was en ondanks een poging hem opnieuw te installeren, lukte dit niet. Ik moest dus snel een ander anti-virusprogramma installeren. Ik heb toen het gratis programma Avast gedownload en geïnstalleerd, waarna ik alles van AVG verwijderde.

Gelukkig, de computer was weer beschermd, maar het probleem van de snelheid was nog niet opgelost. Gelijk maar even de computer helemaal scannen. En wat zag ik plotseling? Er was een wormvirus ontdekt! Ik hem hem direkt verwijderd en daarna de computer gedefragmenteerd. Omdat ik o.a. alle AVG bestanden had verwijderd, leek me dit geen overbodige luxe. Het defragmenteren heeft zo’n 4 uur geduurd. Daarna heb ik de computer nog eens volledig gescand met Avast. Er was geen worm meer aanwezig.

Het resultaat? Een enorm verschil. De computer start nu binnen 3 minuten op, de websites openen snel en de programma’s lopen niet meer vast. Bovendien zijn er geen geheugenproblemen meer en sluit de computer in zeer korte tijd af. Kortom het ouwetje kan nog een paar jaar mee.

 

Conclusie.

 

Toen de laptop plotseling traag werd, dacht ik in eerste instantie dat het een virus zou zijn, maar volgens AVG was alles in orde. Als uw computer ditzelfde heeft, verander dan eens van anti-virusprogramma, want blijkbaar wordt een bepaald virus door het ene programma niet ontdekt, terwijl het andere programma het virus wel vindt. Als ik dit eerder had gedaan, dan had me dat veel ergernis kunnen besparen!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here