Hoe gezond bent u ?

0
1064
blog placeholder

Lichamelijke gezondheid

Lichaamsbeweging is één van de manieren om een lichaam te krijgen dat goed functioneert en waarbij u zich goed voelt. Iedereen wil wel een goede conditie om bijvoorbeeld zonder al te veel inspanning te kunnen voetballen met de kinderen, de wasmand dragen, of om uit je dak te gaan in de discotheek.
Het is nooit te laat om aan je conditie te werken door lichamelijke oefeningen. Zo is bewezen dat de kracht van de dijbeenspieren met 25% toeneemt na drie maanden voorzichtig trainen, bij mensen tussen de 75 en 93 jaar! Dit is een “verjonging” van 18 jaar!
U kan uw lichamelijke gezondheid ook verbeteren door bijvoorbeeld uw huid te beschermen tegen de zon, veilig te vrijen, regelmatige controle van uw ogen en gebit… Ook een goede zithouding achter de computer en het dragen van de veiligheidsriem in de auto zijn zeer belangrijk. Als u ziek bent dan moet u tijd voor uzelf maken en uzelf goed verzorgen.

Geestelijke gezondheid

Mensen met een positieve houding tegenover het leven zijn vaak gezonder. Ook zou ‘werken’ aan zo’n positieve houding nuttig zijn om weerstand op te bouwen tegen een slechte gezondheid. Veel hiervan heeft te maken met stress, maar stress is niet de eigenlijke boosdoener, belangrijker is hoe u omgaat met stress.

Ben ik gezond?

Gezond zijn is deels erfelijk, het zit deels in de genen. Uw gezondheid wordt ook bepaald door externe factoren. Slechte gewoonten of verwaarlozing zorgen ervoor dat de gezondheid snel in gevaar komt, zelfs als u een sterk gestel heeft. Roken en overmatig gebruik van alcohol zijn uit den boze. Daarentegen zijn er andere die het verouderingsproces tegengaan, zoals voldoende beweging (fitness, joggen…) en een constant gewicht. Maar hoe weet u nu of u gezond bent ? Er bestaan verschillende tests om het te weten te komen. Zo kan uw arts uw bloeddruk, uw bloedsuikerspiegel en uw cholesterolgehalte meten.

Zelf kan u ook testen of u gezond leeft, hoe vaker u op de volgende vragen met ja antwoord hoe gezonder u bent. Antwoordt u vaak met nee, dan moet u proberen om uw gewoontes aan te passen.

1. Eet u voornamelijk Vers, onbehandeld voedsel?
2. Hebt u voor uw lengte het juiste gewicht?
3. Bent u een niet-roker of bent u gestopt?
4. Bent u een matig drinker?
5. Kunt u uw zorgen opzij zetten en u ontspannen?
6. Reserveert u tijd voor vrienden en familieleden?
7. Kunt u drie trappen op lopen zonder naar adem te snakken?
8. Wandelt u, speelt u met de kinderen, werkt u in de tuin, danst u, bezoekt u een sportschool, stofzuigt u of doet u andere energievragende activiteiten, tenminste tweemaal per dag, vijf dagen per week ?
9. Valt u snel in slaap en heeft u een goede nachtrust?
10. Wordt u ‘s morgens meestal fit wakker en kijkt u uit naar de nieuwe dag?

Hoe kan ik gezond blijven?

Als u ongezond leeft probeer dan hieraan te werken en om gezond te blijven probeer:

1. Gevarieerd voedsel te kiezen dat uw eetlust opwekt, en probeer een constant gewicht te behouden.
2. Zo weinig mogelijk alcohol te drinken, en als u niet zonder kan probeer dan te drinken met mate.
3. Te stoppen met roken, als u rookt.
4. Meer aan lichaamsbeweging te doen, alles wat u meer doet, is meegenomen.
5. Naar uw huisarts te gaan bij ernstige klachten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here