Hoe brandveilig is ons huis

0
1201
blog placeholder

Op en rondom het werkterrein is het in Nederland zeer goed geregeld, men moet voordat een pand in gebruik kan nemen,  eerst toestemming van de brandweer hebben om daar een bedrijf te runnen en mensen op die plek te laten werken.

Er wordt pas een vergunning verleend als men voldoet aan alle eisen die men stelt op het gebied van veiligheid. De juiste brandblussers en en een brandhaspel moeten aanwezig zijn. Voor grote bedrijven is er een speciaal plan nodig voor het geval er calmiteiten voorvallen. Er worden allerlei cursussen gevolgd op gebied van brandveiligheid en ehbo. Men is verplicht om een aantal BHV’ers (bedrijfshulpverleners) die weten in het geval van nood wat en hoe men moet reageren. Men is ook verplicht om 1x per jaar een bijscholing te doen.

Het grappige van zo’n cursus is dat er op gehamerd wordt dat de veiligheid van de BHV’er op de eerste plaats komt.

Maar nu gaan we eens kijken naar de thuissituatie van de meeste mensen. Hoeveel mensen hebben een brandblusser in huis, volgens de statistieken zijn dat er zeer weinig. Veel mensen, na de oproep om  brandmelders te gaan gebruiken, hebben deze aangeschaft en opgehangen.  Alleen vergeet niet dat de batterij niet het eeuwige leven heeft en dat hij alleen werkt bij rookontwikkeling.

Zelfs de mensen die verplicht de BHV-cursus volgen blijken thuis weinig tot niets in huis te hebben om eerste hulp te verlenen, laat staan om een brandje te blussen.
Laten we eens als voorbeeld een televisie nemen die in de brand vliegt terwijl u thuis bent. De eerste reactie zal zijn: ik moet het blussen. Je kan een heleboel narigheid voorkomen als je een kleine poederblusser of branddeken in uw huis heeft. Water en elektriciteit is geen aanbeveling, dus gebruik geen water, water geleid elektriciteit.

Je belt het alarmnummer 112 en in de tijd dat de brandweer nodig heeft om bij u thuis te komen kan men als men een blusdeken of poederblusser bij de hand heeft de brand al meester zijn. Maar is dat er niet ,dan kan het kleine, brandje zo omslaan in een flink vuurtje, wat niet te houden is. De tijd die de brandweer nodig heeft om uit te rukken kan 15 minuten zijn voordat zij voor u voordeur staan.

Stel u bent boven en u hoort de brandmelder beneden, dan is het belangrijk dat u niet zomaar naar beneden stormt en kijkt waar de brand is. Maar handel voorzichtig,  voel aan de deurpost of deze  hitte afgeeft,  zo ja, open dan niet de deur maar zorg voor een andere uitweg. Dan is het weer handig als u een oprolbare brandladder in huis heeft.

Het blijft natuurlijk vreemd dat er zoveel voorzorgsmaatregelen worden genomen op de werkplek maar dat men de thuissituatie vergeet, terwijl men daar toch dagelijks aanwezig is.
Zorg ervoor dat de batterijen van de brandmelders vol zijn. Een poederblusser heeft een groot blusvermogen. Het is geschikt voor vaste stoffen, vloeistoffen en elektriciteit. Laat u wel goed voorlichten want ook daarin zit een groot verschil.

Zorg ook voor de veiligheid in huis voor u en uw gezin!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here