Het verhaal Holleeder – Wie is Willem Holleeder?

0
2156
blog placeholder

Willem Holleeder werd op 29 mei 1958 geboren in Amsterdam. Zijn volledige naam is Willem Frederik Holleeder. Willem Holleeder kwam in 1983 in de publieke belangstelling als een van de ontvoerders van biermagnaat Freddy Heineken en diens chauffeur. Na een gevangenisstraf voor het uitvoeren van deze misdaad, heeft Willem Holleeder zich in rap tempo opgewerkt binnen de top van de Amsterdamse onderwereld.

 

Geboren in de Jordaan

Willem Holleeder werd in de Amsterdamse volksbuurt de Jordaan geboren. Dat is tevens de plek waar hij de aftrap gaf aan zijn criminele carrière. Samen met zijn schoolvriend Cor van Hout begon hij in de jaren ’70 een bouwbedrijfje, dat al snel failliet ging. Samen besloten ze in de frauduleuze koppelbazerij te gaan. Dit had duidelijk meer succes, want algauw had het tweetal Holleeder en Van Hout dertig man in dienst. Daarmee verdienden ze zwart zo’n 500 tot 1000 gulden per week.

 

Van Kreidlers naar Mercedes Benz

Holleeder en Van Hout waren gedurende hun jeugd verknocht aan hun brommers, de bekende Kreidlers. Maar al snel gingen de criminele zaken zo goed, dat de Kreidlers konden worden ingeruild voor dure auto’s.

Ook hun imago veranderde zienderogen. Van aardige jongens ontwikkelden de twee zich tot harde criminelen. Hun bezigheden werden steeds gewelddadiger, zeker toen de twee een knokploeg begonnen te vormen en met grof geweld krakers uit hun woningen dwongen. Holleeder werd al snel gevreesd, hij was immers goed getraind en een van de sterkste. Ook al was hij jaren op het criminele pad, hij werd pas in 1981 voor het eerst gearresteerd, samen met zijn knokploegleden.

 

De ontvoering van Freddy Heineken

Twee jaar na die arrestatie ging Holleeder over tot een nog grotere misdaad: de ontvoering van biermagnaat Freddy Heineken. Een doordachte keuze, want Holleeders vader werkte jarenlang bij de bierbrouwer op kantoor. Holleeder kwam samen met Cor van Hout af en toe eens op de brouwerij en kende er zo zijn weg.

Door de ontvoering werd Willem Holleeder een bekende Nederlander. Samen met vier jeugdvrienden – waaronder Cor van Hout – hield hij de biermagnaat en diens chauffeur drie weken vast in een loods in Amsterdam. De eis was 35 miljoen gulden losgeld. De deal liep echter spaak en door een anonieme tip kwam de politie de daders op het spoor. Heineken en zijn chauffeur werden bevrijd en drie daders opgepakt. Holleeder en Van Hout wisten echter nog maanden uit handen van de politie te blijven, tot ze uiteindelijk werden gearresteerd in Parijs. In Nederland kreeg het tweetal elf jaar gevangenisstraf.

Al die tijd is acht miljoen gulden van het losgeld zoek gebleven.

 

Start van een criminele carrière

Na acht van de elf jaar gevangenisstraf kwam Willem Holleeder vrij. Het was 1992. Echter, zijn naam dook snel genoeg weer op in politiekringen. De Heineken-ontvoering bleek slechts het begin van een criminele carrière te zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here