Het Montessori onderwijs

0
1073
blog placeholder

Maria Montessori werd geboren in 1878 in Ancona in Italië. In 1896 maakte ze haar studie medicijnen af en was daarmee de eerste vrouw in Italië. Een hele prestatie. Ze ging werken met kinderen en observeerde kinderen om er achter te komen hoe kinderen leerstof opnemen. Na jarenlange observaties was het voor haar duidelijk: kinderen leren zichzelf dingen aan op de tijd, dat ze er aan toe zijn. Ook komen ze zelf op alle ideeën om hum omgeving te ontdekken en die zich eigen te maken.
In 1906 startte ze een medische praktijk, genaamd Casa dei Bambini, waar ze uitsluitend werkte met zo’n 60 jonge kinderen. Haar werk en studies kregen in Amerika veel aandacht en tijdens haar leven is ze 3 keer kandidaat geweest voor de noberprijs voor de vrede. In 1952 overleed Maris Montessori in Nederland. Maar haar ideeën en werk zette zich voort in de stichting AMI, de internationale vereniging voor het Montessori onderwijs, onder anderen gevestigd in Amsterdam. Hoewel ze begon met onderwijs voor de leeftijd 3 tot 6 jaar zijn er ook programma’s voor oudere kinderen, tot in de tienerleeftijd. Men is er van overtuigd, dat kinderen, die opgevoed worden via de Montessori methode goed voorbereid zijn voor het leven, zowel emotioneel als sociaal.

Montessori methode

Montessori geloofde in het concept van de “voorbereidende omgeving”. Dit betekent, dat de omgeving van het kind, het milieu, alles moet richten op de ontwikkeling van een kind, zodat hij zelf ontdekkingen gaat doen. Zelfstandig leren door dingen te ontdekken. Leermiddelen van het Montessori onderwijs zijn uitnodigend voor kinderen en zo gemaakt, dat het kind zelf alles kan ontdekken door doen.Deze educatieve middelen bestaan uit kaarten, puzzels, gekleurde kralen, geometrische vormen in allerlei kleuren. Maria Montessori heeft de materialen ontworpen naar de behoeften van een kind, of het nu begaafd of gehandicapt is. Alle materialen zijn los van elkaar te gebruiken, maar kun je ook met elkaar combineren.

De aanpak verschilt van de traditionele manier van onderwijs geven. Bij de traditionele manier van onderwijs geven staat de onderwijzer centraal en bepaalt hij wat er gedaan wordt. Maar bij het Montessori onderwijs staat het kind en zijn belang centraal en bepaalt het kind wat hij gaat doen, omdat een kind best weet waar hij aan toe is. De onderwijzer is dan als het ware de gids, die het kind leidt door een leerpad te creëren en de omgeving uitdagend te maken voor het kind, zodat deze zich kan ontwikkelen.

Montessori maakt ook gebruik van meerdere leeftijden in 1 klas. Zo kan een ouder kind een jonger kind begeleiden of helpen met het materiaal.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here