Het maken van een handgebonden boeket

0
1469
blog placeholder

 

Er zijn twee technieken voor het maken van een goed boeket. Dit zijn het korenschoofgebonden en het parallelgebonden boeket. Voor het maken van een boeket kunnen bloemen uit de winkel worden gecombineerd met materiaal uit de natuur of tuin.

 

 

Het korenschoofgebonden boeket

 

Dit is de moeilijkste maar meest gebruikte manier om een boeket te binden. Met deze techniek kunnen ronde boeketten worden gemaakt. Deze boeketten kunnen evt. in een bolvaas worden gezet. De stengels moeten allemaal in dezelfde draairichting liggen. (korenschoof)

Eerst moeten de stengels worden schoongemaakt. Het blad kan 1/3 tot ½ van de steel worden verwijderd. Verwijder ook beschadigd blad of bloem. Iemand die rechtshandig is maakt het boeket in de linkerhand en een linkshandige maakt het boeket in de rechterhand.

 

Begin met één stengel en leg die schuin in de hand. Leg daarna nog een paar stengels in dezelfde richting bovenop de eerste. Draai het boeket regelmatig een kwartslag zodat het materiaal gelijkmatig over het boeket verdeeld wordt en het de juiste vorm krijgt. De onderkant kan evt. worden afgewerkt met blad. Als het boeket klaar is kan het worden gebonden met touw. Doe dit op het smalste punt boven de hand op één plaats. Maak een knoop in het touw. Als laatste kunnen de stelen worden afgeknipt op gelijke lengte. Zet het boeket in een vaas waarin de bloemen alle ruimte krijgen. Om te testen of het boeket goed is gebonden kan het op een tafel worden gezet. (nog zonder touw)

Een goed gebonden boeket zal blijven staan. Als het uit elkaar valt is het niet goed gebonden. Door veel te oefenen kunt u deze techniek onder de knie krijgen.

 

De parallelgebonden techniek

 

Deze manier van binden is eenvoudig. De stengels liggen recht naast elkaar. (parallel) Daardoor staat dit boeket niet zo breed uit als bij de korenschoofgebonden techniek. Dit boeket is geschikt voor een cilindervormige vaas. De bloemen en het blad kunnen worden gesorteerd en de stelen mogen worden schoongemaakt. Begin met één stengel en leg de andere stengels daar strak tegenaan. Leg bloemstelen van dezelfde soort bij elkaar op dezelfde hoogte. Als al het materiaal is verwerkt kan het boeket op twee plaatsen worden gebonden. Eén keer bovenaan de stengels en één keer onderaan. Op deze manier wordt voorkomen dat het boeket wijd uit gaat staan en zijn strakke uitstraling verliest. De stengels kunnen nu op dezelfde lengte worden afgeknipt en het boeket kan in een smalle vaas worden geplaatst zodat het mooi rechtop blijft staan.

 

Een mooi boeket hoeft niet duur te zijn. Bloemen uit de winkel kunnen worden aangevuld met materiaal uit de tuin of de natuur. In de herfst is het blad van de eikenboom of siergrassen mooi om te verwerken maar ook zonnebloemen, hortensia’s, siervruchten (geprikt op een satéprikker) en bessen. In de winter kunnen de zaaddozen van planten worden gebruikt. In de lente de uitlopende takken met bloesem en de bloemen van blauwe druifjes, hyacinten, tulpen enz. In de zomer is er volop keuze uit materiaal zoals hosta, gipskruid en vrouwenmantel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here