Het eiland Aruba

0
1049
blog placeholder

Aruba maakt deel uit van de Nederlandse Antillen. Samen met de eilanden Bonaire en Curacao. Het eiland is 33 km lang en heeft een oppervlakte van 193 km2. De officiële taal op het eiland is het Nederlands en het Papiamento. Het Papiamento is een talenmengeling van het Afrikaans, Portugees en de Nederlandse taal. De hoofdstad van Aruba is Oranjestad. Veel van de huizen zijn Oranje. Het eiland heeft een zelfstandige status binnen het Koninkrijk der Nederlanden en heeft ongeveer 104.000 inwoners. Het eiland is vrij droog en de begroeïng is er lang niet zo uitbundig als andere Caraïbische eilanden.

Geschiedenis

In de 16e eeuw werd het eiland ontdekt door de Spanjaard Alonso de Ojeda en vervolgens was Spanje op dit eiland  een eeuw de baas. Evanals op Curacao en Bonaire. Begin 19e eeuw kwamen de eilanden in handen van de Engelsen en vanaf 1636 viel het onder Nederlands bestuur. Onder leiding van Peter Stuyvesant. In de Tweede Wereldoorlog speelde Aruba een cruciale strategische rol door het verstrekken van olie en brandstof aan de geallieerden. In 1986 scheidde Aruba zich van de eilanden Bonaire en Curacao om een zelfstandige status te krijgen binnen het Koninkrijk der Nederlanden.

Economie

De economie van Aruba is gebaseerd op goudwinning, fosfaatwinning, aloë uitvoer, de olieraffinaderij en toerisme. Ook staat er een grote ontziltingsfabriek voor de productie van drinkbaar water uit zeewater. De fabriek is de op een na grootste ter wereld.

Toerisme

De grootste stad en tevens de hoofdstad van Aruba is Oranjestad en ligt aan de Zuidkust. Het is een bijzondere stad met grote, veelkleurige huizen, in een mix van architectonische stijlen. Iedere ochtend is er de vismarkt, waar handelaren hun vers gevangen vis verkopen, aan de kade.

Er zijn veel bezienswaardigheden te zien op Aruba. 

De 30 meter hoge vuurtoren, die Californië genoemd wordt, naar het schip, dat zonk in 1891. Sinds 1914 is deze vuurtoren in bedrijf.
Er zijn een aantal grotten, oa de Guradirikiri, de Fontein en de Halubagrotten. De Halubagrotten hebben als bijnaam de Lovetunnel, vanwege de hartvormige ingang.
Een prachtige toeristische attractie was de Natural Bridge, maar helaas is deze door de natuur ontstane overbrugging ingestort tijdens een storm.
Voor watersportliefhebbers is Aruba bijzonder geschikt. Parasailing, snorkelen, duiken, kite-surfen en diepzeevissen. Het kan er allemaal.

De mannelijke leadzanger van de popgroep Boney-M, Bobby Farrell is op Aruba geboren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here