het effect van geuren

0
1191
blog placeholder

 

De invloed van geur is belangrijker dan vaak wordt gedacht. Het roept herinneringen en emoties op, het heeft invloed op je stemming, het beïnvloed het koopgedrag van mensen, het speelt een rol in de aantrekkingskracht tussen de geslachten en het speelt een grote rol in de beleving van smaak.

 

Het is moeilijk om geur te omschrijven. Het is meer een gevoel en de beelden die je daarbij krijgt. Om een stof te kunnen ruiken moet het vluchtig zijn en oplosbaar in water en vet.

 

Het reukorgaan staat direct in contact met het limbisch systeem waar het geheugen en de emoties zich bevinden. Ze hebben veel invloed op het emotionele brein. Geuren kunnen herinneringen naar boven halen van jaren geleden. Vaak gebeurt dat onbewust. Een geur kan de herinnering aan een vakantie ophalen of je een vertrouwd gevoel geven als je komt op een plaats waar je als kind vaak was.

 

Geur is ook bepalend voor de stemming waarin mensen zich bevinden. Stank en nare luchtjes zorgen voor een onprettig gevoel en kunnen ook voor overlast zorgen bijv. de geur van vee of uitlaatgassen. Aan de andere kant zijn er ook geuren waar we van ontspannen dit is bijv. lavendel, waar we rustig van worden, (dennengeur) die de zintuigen prikkelen, (jasmijn) die de symptomen van migraine en claustrofobie verminderen, (groene appel) of geuren die zorgen voor een hongergevoel. (brood)

 

Op sommige kantoren worden geuren verspreidt waarvan bekend is dat ze een stimulerende werking hebben. Het is dan de bedoeling dat de activiteit van de werknemers wordt bevorderd. Geuren hebben ook invloed op het koopgedrag van consumenten. Supermarkten verspreiden een heerlijke geur van versgebakken brood door de winkel die mensen moet aanzetten om meer te kopen. Uit onderzoek blijkt dat consumenten langer in een winkel blijven met een aangename geur, ze zijn bereidt om meer te kopen en de omzet stijgt.

 

In de toekomst zal steeds meer gebruik worden gemaakt van geur omdat het een ervaring intenser maakt. Dit kan bij films zijn (wordt er gegeten in de film dan kun je dat ruiken) of het wordt mogelijk om met de computer geuren te gaan downloaden.

 

Geur heeft ook een waarschuwende functie. Dit kan positief of negatief zijn. Aan gas is bijv. een geur toegevoegd om mensen te waarschuwen voor gevaar en de geur van bedorven voedsel zorgt ervoor dat mensen het niet meer opeten.

 

We staan er niet zo bij stil maar geur bepaalt voor 90 procent de smaak. Onze tong kan alleen zout, zuur, zoet en bitter waarnemen. Mensen met anosmie (een aandoening waarbij het reukvermogen ontbreekt) kunnen niet ruiken maar dus ook niet goed proeven.

 

Mensen en dieren hebben ook allemaal hun eigen unieke geur. Dieren bakenen hiermee hun territorium af of lokken het andere geslacht hiermee. Ze kunnen beter ruiken dan mensen maar slechter zien. Mensen gebruiken het bij de keuze voor een partner of zoals uit onderzoek is gebleken kunnen moeders hun baby’s geblinddoekt herkennen. Deze geurstoffen worden feromonen genoemd. Deze worden afgescheiden door de talg en zweetklieren.

 

De waardering voor geur wordt mede bepaald door onze cultuur, zwangerschap, lichamelijke gesteldheid maar het is ook afhankelijk van de mode.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here