Het Dragen Van Een Smoking. Enkele Tips.

0
1092
blog placeholder


De smoking is waarschijnlijk de meest formele kleding voor heren. De smoking is een tweedelig zwart of donkerblauw kostuum en wordt meestal gedragen als avondkleding, op formele feestelijke evenementen. Het is echter vaak onduidelijk wanneer en welk type smoking best gedragen wordt. Dit artikel biedt enkele nuttige stijltips voor mannen en het dragen van een smoking.

Wat is een smoking?

Een smoking bestaat uit twee delen, meestal een zwarte smokingbroek en een zwarte smokingjas. Een witte smoking of een witte smokingjas wordt uitsluitend aanbevolen op gelegenheden op warme tropische locaties en wordt dus sterk afgeraden op evenementen in Nederland. Kies daarentegen voor een smoking uit wol en tevens sobere en donkere kleuren dienen te domineren.

Wanneer kan een smoking gedragen worden?

Er zijn enkele gelegenheden waarop een smoking de beste kledingoptie is:

Op een evenement dat als formeel, “Black Tie” of “Black Tie optioneel” wordt gepromoot

Op een avondbal of formeel dansfeest

Op een formeel feestdiner of receptie

Op een opera-, ballet- of musicalvertoning

Het totaalpakket

De smoking, het tweedelige kostuum, wordt doorgaans aangevuld met de volgende items:

Een wit smoking overhemd. Dit kan een openstaande boord hebben, maar is zeker niet noodzakelijk. Een overhemd met klassieke of liggende boord is immers ook geschikt. Er kan eveneens gekozen worden tussen een effen of geplisseerde voorkant. Smoking overhemden met één rij knopen worden tenslotte aanbevolen, mits zij het meest flatterend zijn voor het figuur van de heer.

Een zwarte vlinderdas. Men kan deze zelfs strikken of voor een voorgestrikte vlinderdas kiezen. Een voorgestrikte vlinderdas was vroeger in strijd met de formele kledingvoorschriften. Tegenwoordig overheerst de voorgestrikte das echter, vermits het moeilijk is een vlinderdas correct te strikken.

Bij een zwarte smoking dien je bovendien een zwart gilet, zwarte hoogglanzende lakschoenen en zwarte zijden sokken te dragen.

Dit kan eveneens aangevuld worden met een cumberband – om het middel – , een (witte) pochet – die in de borstzak wordt gestoken –  en dubbele manchetknopen.

Het dragen van een horloge wordt echter afgeraden bij dit soort formele outfit. Het is immers onbeleefd om de tijd voortdurend in het oog te houden.

Hou het simpel

Een belangrijke tip bij het dragen van formele avondkleding: kies voor sobere en donkere kleurtinten. Soberheid en eenvoud in kleding wordt immers traditioneel als meest geschikt beschouwd op formele gelegenheden.

Hendrik Mulder schrijft over allerlei mode gerelateerde onderwerpen, onder andere het dragen van smokings, smoking overhemden en gilets op formele evenementen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here