Het belang van vaccineren van de kat

0
1492
blog placeholder

Regelmatig inenten

Het percentage katten wat regelmatig de inenting krijgt is dus maar zo’n 30% en dat impliceert meteen dat een virus en bacterie in Nederland nog iedere dag de kop op kan steken. Om te kunnen spreken over een zogenaamde populatiebescherming, moet je van 80% ingeënte dieren uitgaan. Tot die tijd kan een virus of bacterie gewoon de kop opsteken en is de inenting dus van belang.

Bij katteneigenaren is overigens lang niet altijd een bewust proces dat de kat niet ingeënt wordt. Veel katteneigenaren staan er niet bij stil en pas als het boekje erbij gepakt wordt, valt op dat de kat vaak niet die éénmaal per jaar haalt. Als je echter ooit te maken hebt gehad met katten die op dat moment katten- of niesziekte hadden, weet je hoeveel leed je kunt voorkomen door de kat jaarlijks in te enten.

Naast de inenting is het sowieso goed dat de kat onder de handen van de dierenarts komt. De kat wordt globaal gecontroleerd, er wordt naar hartje geluisterd, de longen en de algemene conditie. Als er aanleiding voor is kan de dierenarts ook nog iets extra’s betekenen dan alleen de man of vrouw die de spuit zet. Vaak wordt zo’n bezoek ook nog gecombineerd met ontworming, wat ook vaak nog te weinig wordt toegepast. Kortom, goed voor het dier om minimaal eens per jaar “onder de loep” gelegd te worden.

Welke inenting?

Gangbare inentingen zijn die tegen niesziekte, wat gepaard kan gaan met ernstige ademhalingsklachten, en kattenziekte, wat gepaard kan gaan met enorme diarree of uitdroging. Verder kan de kat ingeënt worden tegen FIP en hondsdolheid. Voor deze inentingen is het goed dit in overleg met de dierenarts te doen. Het is lang niet altijd nodig om dit te doen.

Hoe werkt het?

De entstof is in feite een sterk afgezwakte vorm of dode ziekteverwekker. Hierdoor gaat de kat antistoffen aanmaken en wordt er op deze manier bescherming gerealiseerd tegen de echte infectie. Niet alle aangemaakte antistoffen blijven even lang “goed” en dus kan een totale vaccinatie (meestal als je meer dan alleen tegen katten- en niesziekte inent) maatwerk betekenen.

Als je echter alleen voor de belangrijke basisvaccinatie gaat is éénmaal per jaar prima.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here