Help, ik heb een peuter in huis

0
837
blog placeholder

Peuters leren rennen, klimmen, spelen, nee zeggen en doen wat ze zelf willen. Ze leren tegen een bal aan schoppen, zichzelf aan- en uitkleden, zelf eten en praten. Ze worden steeds meer mens en het is een ontzettend leuke leeftijd. Maar deze leeftijd is ook de tijd voor ouders om uit te kijken en op te letten, want gevaar kennen ze niet. Het kan een heel vermoeiende en soms ook beangstigende fase zijn voor ouders. Klimmen, rennen, aanraken, schoppen voelen, ze gebruiken al hun zintuigen en mogelijkheden om alles te ontdekken. Zo ontdekken ze de wereld met zijn mogelijkheden en onmogelijkheden. Dit is normaal peutergedrag en het hoort erbij. Hun gedrag is meestal grappig en werkt aanstekelijk, zelfs voor vermoeide ouders.
Maar niet alles bij de peuter is zonder pijn en moeite. Ze groeien en ontwikkelen zich hard. Het kan zijn, dat er kiezen doorkomen. Dit doet pijn en ze kunnen er behoorlijk chagerijnig van zijn, tot slapeloze nachten toe. Voor zowel peuters als ouders kan dit een moeilijke tijd zijn.
Ook moeten ze leren om zindelijk te worden, wat bij de ene peuter redelijk snel gaat, maar bij de andere weer veel problemen oplevert. Maar als het dan ook lukt is er voor peuter en ouders alle reden om trots te zijn.

Al met al is het een heftige tijd, met op en neer schommelende emoties, pijn , huilbuien, maar ook met veel plzier en gelach. Ze kunnen de ene minuut slap van het lachen zijn en de meest komische acts laten zien, maar de andere minuut huilen ze en zijn heel gefrustreerd, omdat er iets niet lukt.

Ikke doen

In deze tijd leert een peuter ook, dat hij in staat is dingen te laten gebeuren. Ze ontdekken, dat ze zelf iemand zijn en kunnen de hele dag roepen: Ikke doen en Nee!! Voor veel ouders begint er dan een andere fase in het opvoeden van hun kind. Het lijkt of de peuter opstandig is, boos is en niets meer wil, of hij zeurt, jengelt en huilt. Maar veel daarvan is ook uitproberen. Het is voor hem leuk om te ontdekken, dat zijn moeder schrikt als hij Nee zegt, of dat iets ineens wel mag als hij maar keihard gaat huilen. Veel mensen noem deze periode de peuter-puberteit, omdat er op deze leeftijd veel driftbuien zijn. Ook kunnen ze erg gefrustreerd reageren als iets niet lukt of anders moet, dat zijn willen. Ze willen met een stuk speelgoed iets doen, wat steeds mislukt of met een vork eten en het eten valt er steeds af. Dit kan tot grote woedeuitbarstingen leiden. Ook kunnen peuters geplaagd worden door oudere kinderen uit het gezin, er wordt bijvoorbeeld speelgoed afgepakt of ze mogen niet meedoen met de oudere kinderen.

Aan de andere kant is het lachen met peuters, het is een leeftijd die zo grappig is. Ze doen al veel en leren steeds iets nieuws. Ze proberen allerlei nieuwe dingen te doen op hun eigen grappige peutermanier. Maar het is ook vermoeiend, want een peuter wil niet alleen veel ontdekken, hij wil het ook altijd NU, direkt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here