Hechtingsproblemen en prinsessengedrag

0
1530
blog placeholder

 Mijn pleegdochter is een mooi meisje en dat weet ze ook. Maar ze laat me duidelijk merken dat ze mij niet nodig heeft.
Ze vertoont aangepast gedrag, weet inmiddels hoe ik ben en wat ze van me kan verwachten en handelt daar meestal naar, behalve in nieuwe situaties. Ze neemt nog steeds graag de leiding van het gezin van me over of regelt mijn leven.
Of als pleegvader een dag mijn werk overneemt begint alles opnieuw: kan ze ineens niet meer achterop de fiets klimmen, weet ze ineens niet meer dat zij ’s morgens met de andere pleegdochter de tafel moet dekken, weet niet meer hoe ze dat moet doen, enz.
Ze maakt naar onbekenden, maar ook bekenden een charmante indruk. Ze treedt de kamer binnen en ,,presenteert zich,,. Ze weet de aandacht te krijgen van iedereen. Mensen zijn snel vertederd als ze haar zien. Als haar wat gevraagd wordt geeft ze niet gewoon antwoord als een kind van 6, maar ze trekt haar lippen strak, kijkt in de lucht of langs de mensen, slikt nog eens en zegt dan meestal iets, dat nergens op slaat.

Prinsessengedrag: Ze treedt de kamer binnen, glimlacht en stelt zich altijd netjes voor. Haar basishouding is: iedereen, die hier komt, komt natuurlijk voor mij.
Ze is niet aanhalig, hoeft niet op schoot, mijdt lichamelijke aanraking. Gaat alleen tegen me aanzitten als anderen moeten zien hoe lief ze is. Als je haar optilt hangen haar benen slap naar beneden. ( eigen kinderen klemden hun benen om mijn middel)
Ze heeft mij niet nodig, vraagt alleen hulp als dat aandacht oplevert en dat is dan meestal negatief.
Als een ander kind aandacht heeft gehad of is gecorrigeerd, wil zij dezelfde aandacht,bv ze gaat zeer langzaam eten als je een ander kind een compliment hebt gegeven, omdat die door heeft gegeten. Als ze onder het eten even niet mag kletsen, vallen ineens haar mes en vork op de grond of haar beker melk valt om.

Controle: Als in de kamer speelt komt ze elke paar minuten kijken wat de anderen doen, wat ik doe, wat ze allemaal mist. Als dat door mij gestopt wordt, moet ze ineens 3 keer achter elkaar naar de wc. Bij het buiten spelen is ze nooit echt geconcentreerd op het spel, maar op wat gebeurt er binnen.
Ze kan redelijk goed samenspelen met pleegdochter van dezelfde leeftijd, maar als het haar uitkomt beschuldigt ze haar ook van van alles. Dit is meestal niet waar en wederzijds.
Regels zijn er om te overtreden en als ze betrapt wordt, dan houdt ze zich van de domme.
Soms neemt ze iemand mee uit haar klas, maar gewoon samenspelen zie ik weinig, ze wil bepalen wat er gebeurt en hoe het gaat. Of ze haakt af en wil alleen iets doen of het vriendinnetje wordt gebruikt om tegen mij samen te spannen. Of er wordt gedreigd met: als jij dat niet wil doen dan mag je nooit meer komen.
Ze kan hele domme vragen stellen, waarschijnlijk gewoon om de aandacht. Dit irriteert vooral de oudere kinderen.
Ik heb soms de indruk, dat er constant een machtsstrijd gaande is tussen pleegdochter  en mij. Heel subtiel en heel geraffineerd. De meeste mensen zien dat niet en geloven het zelfs niet. Een strijd die ik altijd verlies als ik niet de enigszins autoritaire houding aanneem en haar laat merken, dat ik haar lief vind, maar dat er met mij niet onderhandeld wordt en dat ik het voor het zeggen heb. Dit werkt goed bij haar, ze vertrouwt me en ze neemt zaken, die ik haar leer van me aan.

Manipulatie: Ze speelt graag mensen tegen elkaar uit, in ons gezin lukt dat niet (meer) zo goed, maar verlegt haar mogelijkheden. Als ze bij oma en opa heeft gelogeerd en wat speelgoed/kleren heeft gekregen, zegt ze tegen oma: laat het maar hier, want de andere pleegdochter maakt alles van mij kapot of kwijt. Nee, pleegmoeder let daar niet op. Of oma komt met de vraag of ik een lijstje wil maken van de dingen die mijn kleindochter wel lust, want het arme kind lust bijna niets.
Thuis eet ze alles, vindt alles lekker, eet zelfs olijven en allerlei aparte dingen.
Ik kan haar eigenlijk niet op straat laten spelen, want ze spreekt iedereen aan of zorgt, dat ze de aandacht krijgt van voorbijlopende mensen. Ze valt ineens of is ineens bang voor de hond.

School: Ze heeft net haar eerste rapport, alles is voldoende tot ruim voldoende. Ze leest al heel goed en heeft ook het rekenen door. De juf heeft gemerkt, dat ze haar goed moet laten merken, dat zij het voor het zeggen heeft in de klas. Ze doet haar best, concentratie is niet optimaal, maar ze neemt de dingen snel op. Ze gaat te snel en te vaak van haar stoel af.
Ik heb een aantal keren gezien, dat ze de aandacht trekt van jongens uit groep 7-8 Ze hangt aan hen of gaat hen uitdagen door ze een schop te geven. Ze noemt dit: de jongens stoeien met mij.
Als er iets gebeurd is of kapot is gemaakt heeft ze het nooit gedaan.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here