Groot gebak

0
1153
blog placeholder

Tot het groot gebak behoren koeken en taarten die in hun geheel worden geserveerd en ter plekke in porties worden verdeeld. De meest voorkomende soorten van deeg en beslag zijn hier vertegenwoordigd. Taart bodems kunnen vaak van tevoren worden gebakken en vervolgens eventueel worden ingevroren. Gebak van schuim deeg en gebak waarin gelatine en/of veel vocht is verwerkt kan niet worden ingevroren. Houd met het bewaren van gebak rekening met de soort vulling en/of afwerking.

Beslag voor cake

Roer in een kom 200 gram boter op kamertemperatuur zacht. Voeg 200 gram suiker en 1 zakje vanillesuiker toe en klop het in circa 10 minuten tot een romige crème. Roer er één voor één 4 eieren door. Voeg het volgende ei pas toe als het vorige in het mengsel is opgenomen. Klop het beslag circa 1 minuut tot een luchtige massa.

Zeef vervolgens 200 gram bloem met een snufje zout diverse malen boven een kom. Spatel de bloem in gedeelten voorzichtig maar snel door het eimengsel tot dat het een glad deeg is. Roer niet langer dan nodig is.

Vet een bakvorm met een inhoud van 2 liter boter in en bestuif deze met bloem. Klop er de overtollige bloem uit. Vul hoogstens twee derde deel van de vorm met het cake-beslag. Bak de cake onderin een voor verwarmde oven van 150 graden Celsius in circa 1 uur en 15 minuten lichtbruin en gaar. De cake is gaar wanneer een erin gestoken saté prikker er droog uit komt.

Laat de cake in de vorm buiten de over circa 10 minuten uitdampen. Maak de zijkanten een beetje los en stort de cake op een taart rooster of plank. Laat de cake afkoelen.

Citroen cake

Maak een cake beslag volgens bovenstaand recept, maar vervang de vanillesuiker door 2 eetlepels citroenrasp en een mespunt kaneel en voeg gelijk met de bloem een halve theelepel bakpoeder toe. Meng tenslotte nog een halve deciliter citroensap door het beslag. Bak de cake in circa 1 uur en 15 minuten gaar.

Amandel cake

Maak een cake beslag volgens bovenstaand recept, maar gebruik 125 gram boter in plaats van 200 gram. Rooster op een bakplaat in een oven van 225 graden Celsius 100 gram witte amandelen circa 5 minuten. Maal ze fijn en roer dit met 1 eetlepel cognac of amandel likeur en een halve eetlepel citroenrasp door het cake beslag. Bak de cake in circa 1 uur en 25 minuten gaar.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here