Als je een beperkt budget hebt, maar toch op vakantie naar het buitenland wilt, dan zijn daar zeker mogelijkheden voor. Als je het handig aanpakt, kun je veel besparen op je vakantie. Hier een aantal tips.
Hoe kom je goedkoop op je bestemming?
Als het je niet uitmaakt waar je heen gaat, kun je op internet op zoek gaan naar last minute-reizen. Omdat tegenwoordig “last minute” nogal een ruim begrip is, worden deze “echte” last minute reizen ook wel “last seconds” genoemd. Waar het om gaat, zijn vakanties die op het laatste moment, zo’n drie of vier dagen van te voren, nog steeds onverkocht zijn. Dit komt uiteraard vaker voor naarmate er minder mensen op vakantie willen of kunnen, dus buiten de schoolvakanties. In de perioden tussen deze vakanties liggen zowel de prijzen van het vliegen, als van de accomodaties lager. Daarnaast is het de afgelopen jaren ook weer interessant om juist lang van te voren te boeken. Er zijn diverse reisorganisaties die gespecialiseerd zijn in low budget vakanties, zowel voor goedkope vluchten en arrangementen. En dan zijn er nog bepaalde zonbestemmingen, zoals Turkije en de al oudere Spaanse toeristenbestemmingen aan de Middellandse Zee, die goedkoop zijn door het massale aanbod. In opkomst zijn de goedkope stedentrips, waarbij je vooral bespaart op de vliegreis. Hoewel het eind in zicht is door de stijgende brandstofprijzen, zijn de budget vliegmaatschappijen de afgelopen jaren als paddestoelen uit de grond gesprongen. Deze zogenaamde lowcosters vliegen je tegen een redelijk tarief naar tal van Europese steden, en naar een groot aantal toeristische bestemmingen. Een ouderwetse manier om op je reiskosten te besparen is liften. Toch is dit tegenwoordig juist weer interessant geworden omdat er via internet, op speciale sites, contact kan worden gelegd tussen de automobilisten en de lifters. Soms wordt er een kleine bijdrage in de kosten gevraagd, maar ook worden de ritten, naar tal van plekken in Europa, gratis aangeboden.
Andere maatregelen om op je vakantiekosten te besparen
Behalve op de reiskosten naar je bestemming, zijn nog meer manieren om te besparen op je vakantie, zoals op vervoerskosten ter plaatse. In veel landen is het openbaar vervoer in onze ogen heel erg goedkoop. Daarbij zijn er vaak dag en meerdagskaarten te koop, die geldig zijn in zowel bussen, treinen als metro’s. Als je een stad gaat bekijken dan ga je je meestal veel verplaatsen en dan kunnen deze voordeelkaarten zeker de moeite waard zijn. Als je op vakantie gaat in een dunner bevolkt gebied met weinig openbaar vervoer, overweeg dan om een auto te huren. Dat lijkt misschien luxe, maar dat is het niet als je het vergelijkt met de taxi’s waar je op aangewezen bent ingeval van gebrekkig openbaar vervoer. Vooraf reserveren is altijd goedkoper dan ter plaatse de autohuur regelen. Er zitten wel grote verschillen in de kosten in verschillende Europese landen. In Duitsland en Zuid Europese landen als Spanje, Portugal en Griekenland is het goedkoop, maar in Scandinavïe en Kroatië juist duur om een auto te hure. Denk behalve je goedkope ticket voor je stedentrip ook naar wat je ter plaatse uit zal moeten geven aan overnachtingen en aan eten en drinken. Dure steden om te overnachten zijn Parijs, Londen, Rome, Madrid en Amsterdam. Relatief goedkoop zijn steden als Lissabon en Athene. Deze verschillen hebben geen betrekking op kwaliteitsverschillen, maar op de hogere dan wel lagere levensstandaard in zo’n stad. Buiten de deur eten is altijd duurder dan zelf koken. Om die reden kan een goedkoop hotelletje uiteindelijk duurder uitpakken dan een wat duurder appartement, waar je immers een keuken tot je beschikking hebt. Zit je wel in een hotel, let dan goed op waar je gaat eten. Restaurants die de lokale keuken serveren zijn meestal best redelijk geprijsd. Probeer er vooral achter te komen waar de locals eten, dit is meestal niet alleen goedkoper maar ook authentieker. In Spanje wordt bijvoorbeeld niet alleen door de toeristen buiten de deur gegeten, maar ook door de plaatselijke bevolking. De horeca-prijzen zijn dan ook niet zo hoog als in Nederland. Ook in Oost Europese landen als Tsjechië en Hongarije kun je voor weinig geld lekker eten. In Scandinavïe en Groot-Brittannië is dit juist weer niet het geval. Voor jongeren kan een werkvakantie een interessante constructie zijn. In sommige landen is er grote behoefte aan seizoenwerkers, zoals tijdens de Franse druivenpluk. Je werkt dan tegen kost en inwoning en een enkele keer nog wat extra vergoeding. Soms moet je echter juist een eigen bijdrage aan kost en inwoning leveren. Behalve werk op het land kun je bijvoorbeeld au pair worden of als vrijwilliger meegaan om gehandicapten op vakantie te begeleiden.
Woningruil voor vakantie
Een andere manier om op je vakantiekosten te besparen is je huis een paar weken ruilen met een buitenlandse vakantieganger, een stel of gezin. Er zijn tal van websites waarop je contact kunt leggen met geïnteresseerden in verschillende landen. Maak goede en duidelijke afspraken, onder andere over hoe de sleutels worden overgedragen, hoe de koelkast wordt bijgevuld en over het schoon achterlaten van huizen en bedden. Zorg dat de Engelstalige handleidingen van alle apparatuur op tafel ligt en zorg voor duidelijk instructies als je een alarminstallatie hebt. Maak afspraken over het gebruik van internet en telefoon en maak al vooraf een lijst van dingen waar aandacht aan moet worden besteed, zoals de tuin, de planten en het verzorgen van eventuele dieren. Worden ook auto’s of fietsen uitgewisseld, denk dan goed na over wat er allemaal overgedragen moet worden en maak daar goede afspraken over. Het is handig en aardig en om een plattegrond van je stad achter te laten en tips te geven voor typische locale attracties in de periode van de ruil. Vermeld ook eventuele nationale feestdagen en andere plaatselijke festiviteiten. Deze vorm van woningruil staat of valt natuurlijk met wederzijds vertrouwen. Maar als het goed gaat, kunnen beide partijen aanzienlijk op de verblijfkosten besparen, waardoor het vooral interessant wordt om ergens wat langer dan een week te blijven.