Gezond leven: Je weerstand

0
938
blog placeholder

Gezonde leefstijl

We weten allemaal dat een gezonde leefstijl belangrijk is voor voldoende weerstand. Maar wat is die gezonde leefstijl dan wel?

Het spreekt haast voor zich dat we wel weten dat gezond leven een goede weerstand oplevert, maar daar moet je wel wat voor doen en gaat verder dan alleen gezond eten.

·         Gezond eten wil zeggen dat er een balans moet zijn in de voedingsstoffen vetten, eiwitten en koolhydraten afgezet tegen het bewegingspatroon. Dit verdeeld over de dag.

·         Voldoende bewegen wordt algemeen gesteld op minimaal 30 minuten per dag bewegen, maar dit mag ook verdeeld zijn over de dag en middels verschillende type bewegingen.

·         Inspanning versus ontspanning moet in balans zijn.

·         Gezonde dagelijkse verzorging zit in de kleinst dingen.

 

Voeding

We weten dat voldoende vers fruit en verse groenten per dag een must is, maar vul dit aan met alle andere producten van de schijf van vijf. Denk alleen aan niet te veel dierlijke vetten eten en een overdaad aan koolhydraten. Dat neemt niet weg dat je nooit iets mag nemen wat niet in de schijf van vijf hoort, echter pas alles toe met mate. Zo kan je naast je gezonde voeding eigenlijk wel eens een keer iets lekkers bij de koffie nemen, een patatje of wat noten. Die laatste zijn, zonder zout, sowieso wel goed (uiteraard ook met mate).

 

Bewegen

Bewegen is belangrijk, dat weten we. Maar voor veel mensen geldt ook dat het in de zomermaanden net iets gemakkelijker gaat. Toch zijn de wintermaanden zeker zo belangrijk, als het gaat om bewegen. Vaak eet je net wat steviger eten en dat moet je allemaal wel verbranden. Sport in de sportschool, met je team in de zaal of lekker in je eentje buiten hardlopen (met 3 lagen kleding voor je juiste isolatie) bij voorkeur overdag. Zo doe je ook nog je daglicht op en dat is dan weer goed voor de dagelijkse dosis vitamine D. Dagelijkse een wandeling is ook prima, zeker ook goed voor de benodigde vitamine D.

 

Hoofd

Het voorkomen van stress is niet altijd haalbaar en laten we wel wezen, een beetje stress kan een lichaam wat verder gezond is, wel aan. Maar waar ‘te’ voor staat is nooit goed en dus is te veel stress niet goed. Het vervelende van stress is dat veel mensen denken het wel aan te kunnen, maar het kan zich ‘ophopen’ in de geest zonder dat je het in de gaten hebt, met alle gevolgen van dien. Of het hoop zich op in het lichaam en levert je bijvoorbeeld een hoge bloeddruk op, waar je je niet bewust van bent. Relativeer regelmatig hoe je nu bezig bent en pas zonodig je patroon aan.

Zorg dat je leven in balans is, wat ook voor jonge mensen geldt. Een drukke baan, gezin etc. afwisselen met voldoende ontspanning met het gezin, met vrienden, in de sport of op wat voor manier dan ook. Slaap voldoende, want dat is immers hét moment van herstellen.

 

Verzorging

Een dagelijkse verzorging is meer dan een dagelijkse douchebeurt en het gebit enkele keren per dag reinigen. Belangrijk is ook dat je regelmatig je handen wast, want bacillen zitten aan deurklinken, allerlei handvatten en de trapleuning. Verzorging gaat ook om de omgeving en daarbij is een goede ventilatie belangrijk. Een badkamer ventileren met speciale afzuiging of gewoon het raam open. Zo voorkom je een muf ruikende ruimte én schimmel.

Zorg ook dat je woning goed doorlucht wordt. In de wintermaanden hebben we de neiging om alles dicht te houden, maar dan is er ook meer kans op virussen en bacteriën zich die zich innestelen. Tenslotte kan verwarming vocht aan de leefruimte onttrekken, wat je bijvoorbeeld kunt merken aan je slijmvliezen. Zorg dat er waterbakjes aan de verwarming hangen en vul ze regelmatig bij … het kan met de verwarming vol aan hard gaan. Vaak relatief eenvoudig, maar je moet het wel doen.

 

Tot slot

Al met al geen revolutionaire zaken, maar wel zaken die we niet altijd direct op het netvlies hebben of we denken er gewoonweg niet aan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here