Gezichtsverzorging en huidtypes

0
835
blog placeholder

Overdag neemt de huid veel stoffen op en wordt het blootgesteld aan weer en wind.  ’s Nachts gaat hij de tijd nemen om zich te herstellen waarbij de afvalstoffen vrijkomen.  Het is dus zeer belangrijk om uw huid te reinigen, te beschermen en te voeden en dit zowel overdag als ’s nachts.  Hierbij gebruiken we een reiniging, een toner en een dag- of nachtcrème. 

Ook het drinken van veel water is heel belangrijk voor je huid. 

Bij een gezichtsverzorging is het belangrijk dat je weet welk huidtype je hebt, want iedere huid is verschillend.  Als je een droge, gevoelige huid hebt zal je een andere verzorging nodig hebben dan iemand met een vette huid.  Je huidtype weten is efficiënt omdat het product afgestemd moet zijn op je huid.  Een vette huid behandelen met een vette crème resulteert immers in puistjes.  Bij een gevoelige huid moet je opletten met ‘agressieve’ producten die huid gaan irriteren.

We gaan even de verschillende huidtypes uitleggen:

Een normale huid bestaat uit: een soepele, gladde huid + onzichtbare poriën + een goede doorbloeding zonder vette of schilferige delen
Gebruik hierbij producten voor ‘normale huid’, zodat je zeker je huid niet gaat overbelasten of tekort doen.

Een vette huid bestaat uit: een glimmende huid + een vette T-zone (voorhoofd, neus, kin) + wijdere poriën die duidelijk zichtbaar zijn + gevoelig voor puistjes
Gebruik hierbij zachte, olievrije producten.  Deze nemen het teveel aan talg weg.

Een droge huid bestaat uit: strakke huid + snel geïrriteerd + gevoelig voor weersomstandigheden en vervuiling + schilfert gemakkelijk + rimpeltjes (vaak té droge huid) + doffe teint
Gebruik hierbij producten op oliebasis zonder alcohol.  Dit houdt het vocht in je huid beter vast.

Een gevoelige huid bestaat uit: fijne poriën + temperatuurwisselingen, schoonheidsproducten, overgevoelige haarvaatjes of een verstoorde bloedsomloop kan resulteren in een rode, vlekkerige huid + gevoelige, lichtroze huid + voelt soms branderig aan + zwakke huid (reageert op externe factoren) + droge, strakke huid + regelmatig allergische reacties
Gebruik hierbij hypo-allergene producten.  Deze producten bevatten weinig stoffen die tot een allergie kunnen leiden.  Zo maak je je huid niet nog kwetsbaarder. 

Nu gaan we de verzorging op zich bespreken.  Door deze adviezen stap voor stap te volgen, zult u inzien dat het niet moeilijk is om zijn huid te voeden, en dat enkele regelmatige verzorging en een goede techniek, voldoende zijn om de huid haar oorspronkelijke glans weer terug te geven.

De reiniging van het gezicht
Kies een reinigingsproduct.  Masseer uw gezicht en uw hals met uw vingertoppen in kleine cirkels, door het product te laten doordringen. Deze bewegingen zullen de poriën helpen openen en zo zal het product inwerken op vuiligheid. Schenk bijzondere aandacht aan de middenzones van het gezicht (het voorhoofd, de neus en de kin) en aan de wortel van de haren, zones waar meer onzuiverheden doordringen.
Indien u een reinigingsgel gebruikt die afgespoeld moet worden na toepassing, zorg ervoor dat uw gezicht en uw hals goed gewassen zijn. Lauw water is vooral gunstig voor vette huiden, maar zou droge en gevoelige huiden kunnen irriteren; warm water daarentegen zou de kleine aders ertoe aanzet zich te breken.

Indien u een vette reinigingsproduct gebruikt, ga met een papieren zakdoek over de oppervlakte van het gezicht en de hals, zonder te wrijven noch op de huid te trekken, om de onzuiverheden weg te nemen. Neem een andere zakdoek zodra er duidelijke sporen van vuil zijn, anders loopt u het risico om reeds weggenomen stof opnieuw te laten doordringen.
Let op dat er geen enkel spoor meer overblijft van het reinigingsproduct. In geval van overblijfselen, zal de huid uitdrogen. Met een propere handdoek, maak zachtjes het gezicht en de hals schoon om het vervolgens te laten drogen.

Het gelaat verfrissen met een toner
Het gebruik van een toner (tonic) re-hydrateert, verkoelt, voedt en verfrist de huid, is de tweede stap van uw programma van dagelijkse zorgen. Gebruik een toner zonder alcohol omdat dit de huid kan uitdrogen.
Na de verzorgende toner aan te brengen krijgt het gezicht zijn frisheid terug, en is het eindelijk bereid om gehydrateerd te worden. Als uw gezicht aan glans ontbreekt, breng het tonic aan door kleine lichte tikjes te geven aan het gezicht; dit zal de bloedsomloop aan de oppervlakte van de huid helpen stimuleren.

Kies een gezichtstoner die aan uw huid is aangepast (zie meer hieronder). Besprenkel een wattenschijfje met een toner die u van te voren bevochtigd hebt – dit voor een betere toepassing en om het toner te verdunnen. Wrijf daarmee zachtjes in een opwaarts draaiende beweging over gezicht en hals. Altijd speciale aandacht schenken aan de middenzones en de haargrens, omdat u daar meer reinigingsmiddel hebt toegepast. Herhaal dit totdat er geen vuilsporen meer op het wattenschijfje komen. Vermijdt de lippen en de huid romdom de ogen, die uiterst delicaat zijn.

Een toner kiezen
Normale huid: voedende toners met of zonder alcohol, rozewater of een spray met mineraal water.
Droge huid: zachte voedende lotions met of zonder alcohol, rozewater of eenvoudig weg, water.
Gemengde / vette huid: tonische lotions op basis van alcohol (te vermijden: alcohol en éthanol, methanol en isopropyl, die de huid uitdrogen).
Gevoelige huid: hypo-allergische tonische lotions, met of zonder alcohol

De hydratatie van het gezicht
De hydratatie is de laatste stap van het programma van het dagelijkse verzorging en helpt de schade te herstellen die door de zon, de hitte, de wind, de kou en milieuverontreiniging wordt veroorzaakt.
’s Ochtends moet de hydraterende verzorgingscréme een beschermend laag bevatten tegen de zonnestralen. Het moet ook in de huid gemakkelijk kunnen doordringen. Als het een vette film op de huid achterlaat, zal het moeilijk zijn om achteraf make-up aan te brengen.
’s Avonds kunt u een rijkere en voedende hydraterende verzorgingscréme gebruiken, want het is op dat ogenblik dat de huid het meest opneemt.

Hoe moet men zijn gezicht hydrateren?
Kies een hydraterende créme die aan uw huidtype aangepast is. Plaatst met de vingertoppen vijf punten van het moisturizer op uw gezicht en uw hals (één op elke wang, één op het voorhoofd, één op de kin en één op de hals). Smeer vanaf het voorhoofd het créme uit over de hele oppervlakte van het gezicht en de hals. Gebruik nooit te veel moisturizer want de huid kan enkel een beperkte dosis per keer opnemen.

Deze verzorging is niet alleen voor vrouwen, maar ook steeds meer mannen vinden het belangrijk om hun huid te verzorgen.  Er zijn dan ook speciale producten voor een mannenhuid. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here