Geld doorsluizen naar het buitenland

0
2442
blog placeholder

Geld doorsluizen naar belastingparadijzen

 

Omdat bepaalde landen fiscale voordelen bezitten ten opzichte van het eigen land, zoeken veel bedrijven en rijke mensen deze belastingparadijzen op, met de bedoeling er hun voordeel uit te halen.

Lage belastingtarieven voor bepaalde vennootschappen, lage belastingen op vermogens of het ontbreken van heffingen op inkomsten zijn slechts enkele voorbeelden van wat deze landen te bieden hebben.

Landen die bekend staan als belastingparadijs zijn over het algemeen goed in het bedenken van allerlei ingewikkelde constructies en wetgevingen, om aan bepaalde plichten te ontkomen. Juist daardoor worden mensen aangetrokken zich daar te vestigen.

Liechtenstein, Monaco en de Kanaaleilanden zijn slechts enkele voorbeelden van belastingparadijzen.

 

Afhankelijkheid

De landen met deze soepele belastingwetgeving moeten het vaak hebben van hun diensten, immers een grote economie hebben zij meestal niet.

Het is belastingparadijzen niet te doen om opbrengsten uit hoge tarieven te halen, maar juist uit de hoge aantallen. Mochten er veel vennootschappen worden opgericht in een bepaald land, dan verdient dit land vooral aan de grote aantallen en niet zozeer door het geld dat hierin omgaat. De vennootschappen moeten immers voldoen aan allerlei rechten en plichten, waar zij voor betalen.

Een extra bijkomstigheid is dat deze particulieren en bedrijven min of meer gedwongen worden gebruik te maken van de lokale diensten en geven zij hun geld uit in cafés, hotels en restaurants.

 

OESO

De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling – kortweg OESO – is opgericht om alle landen te laten samenwerken op economisch – en dus ook financieel – gebied. Dat houdt in dat zaken als bankgeheim dienen te verdwijnen.

Belastingparadijzen maken geen deel uit van OESO.

Op verschillende manieren probeert OESO de wetgeving aan te passen, zodat het voor particulieren en bedrijven moeilijker wordt aan het landeigen belastingsysteem te ontsnappen. In Nederland bestaat er een ruim woonplaatsbegrip en in Frankrijk en de VS is een wetgeving van kracht die bepaalt dat inwoners financieel gezien gebonden zijn aan het eigen land en op die manier verplicht zijn zich aan de belastingwetgeving te houden.

 

Crimineel

Niet zelden worden belastingparadijzen geassocieerd met criminaliteit. Een beeld dat vooral komt door de vele films en boeken, waarin criminelen hun zwarte geld wegsluizen via Zwitserse of Luxemburgse bankrekeningen.

Omdat belastingparadijzen vaak samengaan met een makkelijk vennootschap, kan men gemakkelijk vennootschappen oprichten. Daarbij worden vaak creatieve rechtsvormen gehanteerd. Ook kan gebruik worden gemaakt van het veelbesproken bankgeheim. Mede daardoor wordt misbruik uitgelokt, waardoor belastingparadijzen veel criminelen aantrekken. 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here