Franse Bulldog

0
1310
blog placeholder

Rasbeschrijving

De Franse Bulldog heeft een zacht en grootmoedig karakter. Het is een lieve hond, ook ideaal voor een gezin met jonge kinderen. Hij is speels en onstuimig, maar tegelijk ook heel gehoorzaam indien je hem goed opgevoed hebt. Het is een echte hartendief en hij zal zich dus snel als lid van het gezin gedragen. Hij is heel nieuwsgierig en wil altijd zijn baasje(s) plezieren. Hij heeft dan ook graag veel aandacht en kan dus bijna onbeperkt veel verdragen, ook van kinderen. Natuurlijk moet je je hond, welk ras het ook is, altijd goed superviseren als hij in de buurt van kinderen is.

De Franse Bulldog kan tegenwoordig tot wel 15 jaar oud worden, maar veelal sterven ze wat jonger. Veel hangt natuurlijk af van hoe ze gefokt werden en uiteraard hoe je ze verzorgd.

Typische uiterlijk kenmerken van de Franse Bulldog zijn de vleermuisoren, korte staart (niet geknipt), platte brede snuit en zijn gedrongen lichaamsbouw. De schouderhoogte bedraagt 25 tot 35 cm en het gewicht varieert tussen 10 en 15 kg. De vacht is kort en glanzend en de kleuren varieren van bont naar fawn en gestroomd.

Karakter

De Franse Bulldog is een karaktervolle, onstuimige en beetje clowneske hond, die heel makkelijk leert en ook volhardend is. Hoewel hij er stoer uitziet, is de Franse Bulldog een heel gevoelige hond die zich soms bijna menselijk gaat gedragen. Als je je stem verheft, merk je dat hij het zich erg aantrekt, maar als je hem direkt erna weer aanhaalt, is hij ook weer meteen weer de vrolijke deugniet die hem typeert. Hij is dus ook heel gevoelig voor stemmingen in huis. Hij wordt bovendien niet graag alleen gelaten en begeeft zich graag in de groep. Hij is heel waakzaam, maar helemaal niet vijandig naar bezoek. Bezoek wordt steeds superenthousiast onthaald, besnuffeld en gevolgd. Zoals eerder gezegd heeft hij een heel hoge tolerantiedrempel wat hen ideale speelkameraadjes maakt voor kinderen. In rustig gezelschap (oudere mensen) gedraagt hij zich ook rustig. Met andere honden en ook katten kan de Franse Bulldog het goed vinden. De doorsnee Franse Bulldog blaft weinig.

Ontstaan van het ras

Het ontstaan van het ras is niet helemaal duidelijk. Waarschijnlijk is de Engelse Bulldog gekruist met kleine Franse Terriers. Deze kruising ontstond de ’toy bulldog’ die werd gefokt in en rond Nottingham in Groot-Brittanië. Ze waren heel populair bij arbeiders en toen veel Engelse arbeiders zich in het noordwesten van Frankrijk gingen vestigen door de werkloosheid in England, namen ze hun toy bulldoggen mee, waar ze verder werden geselekteerd en gekruist. In het begin van de 20e eeuw werden ze enorm populair in het zuiden van Frankrijk, waar men de Franse Bulldog gebruikte in gevechten tegen stieren in grote arena’s. Het ras werd echter voor het eerst erkend in 1898 in Amerika.

Praktische info voor het houden van de Franse Bulldog

De Franse Bulldog maakt graag een flinke wandeling, maar hij hoeft geen uren buiten te zitten. Hij kan heel goed op een appartement worden gehouden. Hij voelt zich overal thuis waar er leven is. Hij is heel speels, maar op warme dagen moet je hem temperen als hij zich uit zichzelf niet rustig is. Zorg dan voor een schaduwplekje of een frisse plaats in huis. Hij reist graag en kan jaloers zijn als hij vindt dat er niet genoeg aandacht naar hem gaat, maar agressief wordt hij zelden. Hij zal eerder gaan mokken als een klein kind.

Zijn korte vacht is makkelijk te onderhouden. Een borstelbeurt af en toe volstaat. De plooien in zijn gezicht moeten regelmatig worden proper gewreven en/of ingesmeerd. Een scheur in een plooi is zeer pijnlijk (zoals kloven). De oren moeten regelmatig worden schoongemaakt en de nagels moeten indien nodig worden bijgeknipt. Onder de korte staart af en toe kijken of er geen wondjes zijn door bvb ingegroeide haartjes.

Wees lief maar consequent in de opvoeding van deze hele lieve hond. Je zal zien dat je er tonnen en tonnen liefde en vriendschap voor in de plaats krijgt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here