Franchise

0
1348
blog placeholder

Franchise is een unieke manier van het runnen van een eigen zaak. Er zitten nogal wat haken en ogen aan het frachiseondernemerschap; aan de lengte van dit woord kunt u al afleiden dat het geen kwestie is van ‘een winkeltje beginnen’. Een franchise onderneming begint u pas als u goed op de hoogte bent van de afgesproken formule met de franchisegever. De franchisegever zal met u afspraken maken betreffende het productaanbod, reclame, logistiek etc. Ook is het van belang of uw onderneming een naam gaat dragen en zoja is dat een naam of logo gelieerd aan een overkoepelende onderneming of een productiebedrijf? U zult in de aanloopperiode ondersteuning nodig hebben, maar er zullen ook controles plaatsvinden.

Kortom: er komen nogal wat wettelijke bepalingen bij kijken, die u goed de uwe moet maken om van uw onderneming een succes te maken. In juridische zin zult u een 5 jaar geldend contract moeten laten maken om zeker te zijn van een inkomen. Deze periode zult u ook nodig hebben om veranderingen en/of verbeteringen te realiseren in uw bedrijf om winstgevend te kunnen ondernemen. Want laten we wel wezen; uw franchiseonderneming heeft pas kans van slagen als u zichzelf de discipline oplegt om daadwerkelijk voor uw zaak te gaan. Kennis van branche, reclame en publiciteit is van cruciaal belang. Ook het contact met franchisegever én franchisecollega’s binnen dezelfde branche is onmisbaar.

Het zal zeker een rol spelen dat u zich vantevoren goed inleest in de wettelijke bepalingen, die aan het franchiseondernemerschap verbonden zijn. U bent misschien geen jurist, maar u kunt zich bij de betreffende franchiseorganisatie aansluiten om uw kennis en zakelijk netwerk uit te breiden. Nog belangrijker is het wat uw rechten en plichten zijn jegens de franchisegever en wat er eventueel in een contract moet worden vastgelegd.
Mocht u de stap willen zetten naar het franchiseondernemerschap dan raad ik u aan, buiten het vergaren van de nodige informatie via het internet, eens langs te gaan bij een ‘doorgewinterde’ franchiseondernemer. In mijn dorp heeft een franchiseonderneming net zijn vijfjarig bestaan gevierd en dit lijkt me een positief teken. Hij verkoopt fietsen!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here